GATA’nın Bahçesine
Kaçak Cami!

GATA’nın Bahçesine Kaçak Cami!
Daha önce Haydarpaşa’da Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) olarak hizmet veren ve 2016’da Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilen araziye ‘kaçak’ cami yapılıyor.

‘Abdülhamid Han’ adını alan hastanenin yayına yapılan caminin inşaatını Sağlık Bilimleri Üniversitesi yaptırıyor. Rektör Cevdet Erdöl “Her şey yasal” dedi. Ancak Üsküdar Belediyesi’nin imar planına göre, söz konusu alan ‘sağlık tesisi alanı’ olarak belirlenmiş bulunuyor. Caminin inşaat ruhsatı ise ortada yok…

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilen ve Türkiye’nin en köklü sağlık kuruluşlarından biri olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin (GATA) bahçesinde cami yapımına başlandığı ortaya çıktı.

GATA’nın adı “Sultan Abdülhamid Han” olarak değiştirilirken, toplam 117 bin metrekarelik alan ‘askeri statü’den çıkarılmıştı. Aynı zamanda tarihi alan olarak da geçen söz konusu bölge 2019 yılında yapılaşmaya açılmış, ‘yükseköğretim’ ve ‘sağlık tesisi’ olarak ikiye bölünmüştü.

Hali hazırda, Üsküdar Belediyesi’nin de imar planına göre, bölge ‘sağlık tesisi alanı’ olarak görülüyor.

‘DEVLET YAPIYOR’

Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde yer alan cami inşaatının girişine ruhsat asılmazken, inşaat alanındaki çalışanlara, ruhsatın olup olmadığını sorduğumuzda “Burayı devlet yapıyor, üniversite yapıyor” yanıtı aldık.

EĞİTİM DIŞINDA İMARA KAPALI, RUHSATSIZ

Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Nasrettin Özkaya, söz konusu alanın eğitim ve sağlık amaçlı alan olduğunu vurgulayarak, caminin kaçak yapıldığını söyledi. Bölgeye sadece eğitim amaçlı üniteler yapılabileceğini, diğer her türlü imara kapalı olduğunu anlatan Özkaya, "Cami ruhsatsız yapılıyor" diye konuştu.

BAŞHEKİM: BİZİM İLGİMİZ YOK

Abdülhamit Han Hastanesi Başhekimi Ali Rıza Odabaş, arazinin rektörlüğe ait olduğunu kaydederek, cami yapımıyla hastanenin ilgisi olmadığını belirtti.

REKTÖR ERDÖL: BİR DAHA ARAMAYIN

Konuyla ilgili aradığımız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, her şeyin yasal olduğunu söyleyerek, cami ruhsatının inşaat alanına asılmadığını, kaçak yapıldığı iddiasına ilişkin ise “Uygun değilim. Konuşamayacağım” dedi. Erdöl, “Ne zaman arayalım” yönündeki sorumuza ise "Bir daha aramayın" sözlerini yineleyerek görüşmeyi sonlandırdı.

BAŞKAN TÜRKMEN: BELGELERİ BİZ NİYE VERELİM Kİ

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, önce inşaatın izinli ve yasal olduğunu, belgileri ulaştıracağını belirti. Türkmen daha sonra arayarak, “Koruma kurulu onaylı ve bizden ruhsatlı... Tarihi eser göründüğü için koruma kurulu onayı da var” demekle yetindi. Ruhsat ve izin belgelerini hatırlattığımızda ise, “Belgeleri biz neden size verelim ki siz ilgilisinden isteyebilirsiniz, bizdeki durum; söz konusu proje kurul onaylı ve ruhsatlıdır” dedi.

Etiketler :