Datça'da orman yangını devam ediyor

Datça'ya bağlı Mesudiye Mahallesi, Kocadağ’da orman yangını çıktı. Alevlerin ilerlediği Döşeme mevkiinde bir ev yadı, o bölgedeki evler de tahliye edildi. 10'uncu saatine giren orman yangınında çalışmalar gece saatlerinde karadan devam ediyor.

Datça Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. İhbar üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Yangına 5 uçak, 9 helikopterle havadan 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer, çok sayıda itfaiyeci ve orman işçisiyle karadan müdahale sürüyor.

aa-20220713-28407430-28407424-datcada-cikan-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor.jpg

Askeri birlikler destek veriyor

Söndürme çalışmalarına askeri birliklerle, çevredeki sitelerin yangın söndürme ekipleriyle, bazı inşaat firmalarının beton mikserleriyle de destek verildi. Kuvvetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi. Alevler sahile doğru ilerlerken, tedbir amacıyla Datça - Palamutbükü kara yolu trafiğe kapatıldı.

Alevlerin ilerlediği Mesudiye Mahallesi Döşeme mevkinde bir ev yadı, o bölgedeki evler de tedbir amacıyla tahliye edildi.

Yollar kapatıldı, plajlar boşaltıldı

Yangın bölgesine çıkan yollar tedbir amaçlı kapatılırken sahil güvenlik ekipleri de sahile yaklaşarak plajı boşaltılması uyarısı yaptı. Marmaris-Datça karayolu da alınan önlemler nedeniyle trafiğe kapatıldı.

aa-20220713-28406357-28406356-datcada-cikan-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor.jpg

Arazöz devrildi

Takviye olarak bölgeye gönderilen arazözlerden biri virajda devrildi. Arazözün sürücüsü ve içindeki bir orman işçisi kazayı yara almadan atlattı. 

981b8077ef86137f4003ddf474fd5a49.jpg

'Marmaris'i geçer' uyarısı

Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar, Halk TV canlı yayınında yaptığı açıklamada yangının tek bölgede sürdüğünü ama rüzgar nedeniyle yayıldığını belirtti.datca-yangin.jpg

Uçakların radarı korumaya çalıştığını ve alevlerin köye doğru ilerlediğini söyleyen Uçar, "Yangının, köye zarar vermesi şu anda mümkün görünmüyor. Ama köyün dışında daha geniş alanımız var. Yangının buraya sıçraması durumunda, Marmaris yangınını geçeceğini düşünüyorum" uyarısında bulundu.

datca-yangin-001.jpg

‘400 personelimizle yangını söndürmeye çalışıyoruz’

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangınla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Datça, Mesudiye'de 12.21'de çıkan orman yangınına ilk müdahaleyi 12.35'de yaptık. 7 uçak, 14 helikopter, 75'i arazöz toplam 96 iş makinası, 400 personelimizle yangını söndürmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Orman kahramanları yeşil vatanımızı korumak için mücadele ediyor" dedi.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin yangın bölgesine gideceği belirtildi. 

tiryaki.jpg

'Yerleşim alanlarını tehdit etmiyor'

Datça Kaymakamı Mesut Çoban ise AA muhabirine, "Yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor. Ancak bölgede yoğun bir duman oluştu" dedi.

Bölgede rüzgarın etkili olduğunu aktaran Çoban, ekiplerin alevleri kısa sürede kontrol altına almasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Tatilciler Hayıtbükü'nü boşaltıyor

Datça'da alevlerin Kabaklarlı Plajı'na kadar ilerlemesi üzerine jandarma bölgede tahliye kararı aldı. Jandarma, tedbir amacıyla Hayıtbükü ve Kabaklarlı çevresindeki konaklama tesisi ve evlerde kalan tatilcilerden bölgeyi boşaltmaları istedi. Bunun üzerine yanlarına özel ve değerli eşyalarını alan tatilciler, kendi araçlarıyla bölgeden ayrılmaya başladı. Bölgeyi terk eden yaklaşık 2 bin kişi Palamutbükü'ne yönlendirildi. Datça Kaymakamı Mesut Çoban, tatilcilerin bölgeden ayrılmaya başladığını belirterek, "İşletme sahipleri ise kendi istekleriyle kalmayı tercih etti" dedi. 

aa-20220713-28410636-28410627-datcadaki-orman-yanginina-mudahale-suruyor.jpg

Çalışmalar gece de devam ediyor

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yanı 10'uncu saatine girerken çalışmalar gece de sürüyor. Yerleşim alanlarını da tehdit eden yangında vatandaşlar güvenli bölgelere sevk edilirken, yangınla mücadele devam ediyor.

10'uncu saatine giren orman yangınında çalışmalar gece saatlerinde de devam ederken, ekipler alevleri kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Bölgedeki rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediği yangına karadan müdahale devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı açıklamada, “Teknolojimiz en üst seviyede. Kullandığımız yapay zeka, yazılımlarımız, donanımlarımız. Biz Marmaris’te daha beterini gördük, burada içimiz daha rahat. Burada son durumla ilgili bilgi alacağız. Bir de gece kullanılabilen helikopterleri de ilk defa burada denemiş olacağız. Bunların sağlıklı çalışıp çalışmadığını test edeceğiz. İlk defa burada deneyeceğiz” demişti.

CHP'li Adıgüzel'den tepki: Bütün çalışmalar durdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Muğla’nın Datça ilçesinde devam eden orman yangına ilişkin, “Gece görüşlü helikopterlerin hayata geçirildiğini söyledi Bakan. Buradayız, hava karardı ve görüyoruz ki bütün çalışmalar durdu. Milletvekili arkadaşlarımız bütün alanı defalarca gezdiler, Bakan’la ve kamu yetkilileriyle defalarca iletişim kurdular. Helikopterlerin kullanılacağı söyleniyor. Buradayız, bekliyoruz ama arkamızda görüyorsunuz ormanlarımız yanıyor. Ne yazık ki şu anda bir müdahale yok” dedi.

Bakan Yanık: 500 bin TL kaynak gönderiyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 500.000 TL kaynak gönderiyoruz” dedi.

3 İşçi hastaneye kaldırıldı

Datça’da çıkan yangına ekiplerin müdahalesi sürerken, dumandan etkilenen 2 orman işçisi ve ayağı burkulan 1 orman işçisi hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre orman işçilerinin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Geçen sene 140 bin hektar ormanlık alan zarar görmüştü!

2021 temmuz ve ağustosundaki yangınlarda 140 bin hektar ormanlık alan zarar gördü, geride bıraktığımız haziran ayında Marmaris’te çıkan yangında da zarar gören ormanlık alana 4 hektar daha eklendi. Dahası bu temmuz ortasından itibaren orman yangınları tehlikesinin artacağı öngörülüyor.