CHP Kurultayı öncesi Elfin Tataroğlu: Reformist bir eylem planı...

CHP Kurultayı öncesi Elfin Tataroğlu: Reformist bir eylem planı...
"CHP bu kurultaydan reformist, umut vaat eden bir eylem planı ile halkın karşısına çıkabilir."

ÖZEL RÖPORTAJ: CAN COŞKUN

Cumhuriyet Halk Partisi Olağan 36.Kurultayı'na yalnızca 1 gün kaldı. Kurultay 3-4 Şubat tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirecek. Peki “Adalet ve cesaret” temasıyla duyurulan Kurultay’da neler yaşanacak, CHP hangi vurgu ile tarihi 2019 sürecine girecek?

Halktv.com.tr gazeteciler, CHP’nin eski yöneticileri, akademisyenler ve yazarlar ile Kurultay kulisini ve nabzını tuttu.

‘5 soru&5 cevap’ta ikinci konuşan isim Yönetim Uzmanı akademisyen Elfin Tataroğlu oldu.

İşte yanıtları...

"BİR EYLEM PLANI"

"CHP bu kurultaydan umut vaat eden bir eylem planı ile halkın karşısına çıkabilir" diyen Tataroğlu, bu eylem planının reformist olması gerektiği görüşünde. Tataroğlu'na göre Kurultay teması olan "Adalet ve Cesaret" de bu bakımdan değerli.

"VEKİL ÇIKARAMAYAN İLLERİN TEMSİLİ..."

Liste meselesinde ideal olanın "çarşaf liste" olduğunu vurgulayan Tataroğlu, kurultayda oluşacak Parti Meclisi'nin önemine dikkat çekti. Bir dönem CHP Parti Meclisi'nde de görev almış olan Tataroğlu, "Parti Meclisi'nin tüm Türkiye'yi kapsayan bir yapıda olmasını, özellikle de vekil çıkaramayan illerin temsil edilmesi hususunda özen gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İşte ‘5 soru&5 cevap’ta Elfin Tataroğlu’un yanıtları: 

1-Kurultay'ın teması "Adalet ve Cesaret"... Temayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Türkiye 2017'yi OHAL altında geçirdi. Bu süreçte toplumun her kesiminden yükselen en büyük ihtiyaç adaletti. Bu bağlamda Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu'nun önderliğinde gerçekleşen Adalet Yürüyüşü belki de siyasal tarihimizin en anlamlı ve en geniş kapsamlı barışçıl eylemiydi. Bu eylemi gerçekleştirmek, bir parçası olmak içinde bulunduğumuz koşullarda cesaret de istiyordu. İktidar yetkililerinin yürüyüşe katılanlara yönelik "terörle kolkola" ithamları cesaret duygusunu çok daha değerli kıldı.

Tüm bu çerçeveden baktığımızda, evet 2017'ye damga vuran "Adalet ve Cesaret" kavramları CHP Kurultayı'na hem anlam katmış hem de ileriye dönük bir yol da çizmiştir; hukuk devleti olmak temel hedefimiz olmalıdır."

2-Bu kurultayın daha öncekilerden nitelik ve konjonktürel olarak ayrıldığını düşünüyor musunuz? Eğer öyle ise farkı ne?

"Elbette çok önemli bir kurultay. Önümüzde 3 seçim var. Yerel seçim, genel seçim ve başkanlık seçimlerinde partinin politikalarına yön verecek kadrolar bu kurultayda seçilecek. Ben parti meclisi için aday olan tüm arkadaşlarımızın bu sorumluluğun farkında olduklarını düşünüyorum. Artık kişisel kaygıların yerini, toplumsal sorunlara çözüm üretmek almalıdır."

3-CHP'de Kılıçdaroğlu'nun karşısına birden fazla aday adayı çıktı. Nasıl bir kurultay bekliyorsunuz?

"Türkiye'de 80 darbesinin mirası siyasi partiler kanunu ne yazık ki siyasi partilerde lider sultasını peşinden getirdi. Parti içi demokrasi adeta askıya alındı. Bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisi demokrasinin en çok işlediği, tüzük çerçevesinde farklı adayların çıkabildiği yegane parti diyebiliriz.

Ben bu durumu demokratik süreçler açısından çok önemsiyorum. Bu kurultay da tüm Türkiye'ye "parti içi demokrasi" adına örnek olacaktır diye düşünüyorum."

4-2019 yolundaki bir Türkiye... Bir tarafta Afrin Harekatı, diğer yanda seçimler...  CHP, bu kurultaydan hangi mesaj ve vurguyla çıkmalı? 

"Bu kurultayın sonuç bildirgesinde Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullara yönelik ışık tutan bir yol haritası çıkabilir. CHP bu kurultaydan; Türkiye'nin temel sorunları olan ekonomi, terör, işsizlik ve dış politikalar kapsamında çözüm odaklı, sosyal demokrasinin evrensel ilkelerine uygun, Atatürk'ün devrimlerine sahip çıkan, reformist, umut vaat eden bir eylem planı ile halkın karşısına çıkabilir."

5-Son olarak en çok tartışılan kısım. Liste meselesi... Bu kurultay çarşaf mı yoksa blok listeyle mi yapılacak? CHP için hangisi daha doğru seçenek gibi duruyor?

"Kurultayın iradesi ne yönde işleyecek onu bilemiyoruz. Elbette ideal olan çarşaf listeyle seçime gitmektir. Fakat gördüğüm kadarıyla çarşaf listeye yönelik de bazı kriterler getirmek gerekliliği doğuyor. Ben bu kurultayda oluşacak Parti Meclisi'nin tüm Türkiye'yi kapsayan bir yapıda olmasını, özellikle de vekil çıkaramayan illerin temsil edilmesi hususunda özen gerektiğini düşünüyorum.

Mecliste komisyonlarda çok yoğun çalışan milletvekillerinin de temsilinde belli bir kısıtlama tüzük aracılığıyla getirilebilinir. Partide çift yetki, çift görev minimum düzeye inmeli ki  verim artsın. Farklı meslek alanlarından insanların katılımı da göz önünde bulundurulabilinir.

Parti Meclisi Üyeliğinde aslolan kişinin parti politikalarına katacağı değerdir. Sivil Toplum Kuruluşlarında görev almış, bürokrasi tecrübesi olan, ya da toplumda karşılığı olan, yani etkisi yetkisinden yüksek değerli isimlerin katılımı politik hattın çizilmesinde etkili olacaktır diye düşünüyorum. En önemlisi de Genel Başkan'ın ve Parti Meclisi Üyelerinin uyumlu çalışmasıdır. 2019'da normalleşmeye ve adaletin tahsisine yönelik toplumun en büyük umudu Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Bu umudu karşılayacak kadroların oluşması dileğimle, başarılı ve coşkulu bir kurultay geçmesini diliyorum."



---
---
---
 

CAN COŞKUN - twitter.com/cancoskun

 
HALK TV 

Etiketler :