TMSF'ye açılan 1 milyar liralık davada karar çıktı

TMSF'ye açılan 1 milyar liralık davada karar çıktı
Uluslararası mahkemelerde, TMSF aleyhine açılan üçüncü davada da karar çıktı. FETÖ soruşturması kapsamında el konulan Aydınlı Grubu’nun yabancı bir hissedarının açtığı dava TMSF lehine sonuçlandı.

Türkiye’deki çeşitli mahkemeler tarafından FETÖ bağlantılı şirketlere kayyım atanmasının hukuka uygunluğu uluslararası mahkemeler tarafından bir kez daha onaylandı.

KOMİSYON İDDİALARI REDDETTİ
Tahkim bilgi servisi IA Reporter’ın haberine göre; Türkiye aleyhine 2019 yılında açılan davada Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu (UNCITRAL) tüm iddiaları reddetti.

ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLER İHLAL EDİLDİ
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Adalet Bakanlığı muhatap alınarak 30 Eylül 2019 tarihinde yapılan tahkim başvurusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası yükümlülükleri ihlal edildiği iddia edilmişti.

36 MİLYON DOLARLIK DAVA
Aydınlı Grubunda küçük hissedar olan davacı, 24 yıl boyunca hiç kâr payı almamış olmasına rağmen yönetimin TMSF’ye geçmesinin ardından zarara uğratıldığı gerekçesiyle 36 milyon dolar (TL karşılığı 1 milyar lirayı aşıyor) tazminat talebinde bulunmuştu.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE VERİLDİ
UNCITRAL Hakem Heyeti, 8 Ekim 2023 tarihinde oybirliği ile verdiği kararda, davacının yatırımına zarar verilmediği, adil ve eşit muamele standardının ihlal edildiğine dair bir delil bulunmadığını ifade edilerek esasa ilişkin tüm iddiaları oybirliği ile reddetti.

126 MİLYON EURO’LUK DAVA DA TMSF LEHİNE
Dünyanın farklı ülkelerinde açılan davalara karşı uluslararası hukuk mücadelesini sürdürmeye devam eden TMSF, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi (ICSID) nezdindeki 126 milyon Euro’luk davada, Cascade Investments NV (Cascade) şirketinin tahkim başvurusu Türkiye'nin lehine sonuçlanmasını sağladı.

İPEK DE İNGİLTERE’DEKİ DAVAYI KAYBETTİ
Öte yandan, Koza Altın'ın FETÖ firarisi eski patronu Akın İpek'in Türkiye mahkemelerinin görevlendirdiği kayyımların İngiltere'de yetkilerinin olmadığı yönündeki iddiası da İngiltere’de Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi