Sterlinle dalga geçen Erdoğan, yine manşetlerde: Tencere dibin kara…

Sterlinle dalga geçen Erdoğan, yine manşetlerde: Tencere dibin kara…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şu anda İngiltere’de sterlin patladı. Övünüyorlardı, ‘Biz şuna karşı bu kadar değerliyiz’ diye” sözleri İngiliz ve Amerikan basınında büyük yankı buldu. Financial Times, Erdoğan için “Baş trol mü yoksa tencere dibin kara mı?” derken, Bloomberg “Yüksek enflasyona rağmen faiz indiren Erdoğan bile İngiltere’yi eleştiriyor” sözlerine yer verdi.

Her fırsatta “Ben ekonomistim” diyerek ekonomik söylemlerde bulunmaktan çekinmeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yine çok konuşulacak bir polemiğe imza attı. Erdoğan önceki gün Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu 21. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Şu anda İngiltere'de sterlin patladı, nereden nereye geldi sterlin. Övünüyorlardı, 'Biz şuna karşı bu kadar değerliyiz, buna karşı bu kadar değerliyiz' diye. Şimdi bugün aldığımız haberlerle patladılar" dedi. Bunun üzerine İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT), ABD’li haber ajansı Bloomberg ve İngiliz haber sitesi CNBC gibi yabancı basının önde gelen isimleri, konuşmayı okurlarına iğneli göndermelerle duyurdu. FT, “Erdoğan ‘Sterlin patladı’ dedi” başlığıyla verdiği haberin alt başlığında “Master trol mü yoksa tencere dibin kara mı?” yorumunu yaptı. Gazete, İngilizce’de “Tencere dibin kara, seninki benden kara” atasözümüze benzeyen “Pot calling kettle black” atasözünün anlamını şu sözlerle tanımladı:

whatsapp-image-2022-10-01-at-13-14-03.jpeg

Hakarete verilen klasik karşılık’

“Eleştiriyi dile getiren kişi, eleştirilen kişiyle benzer hatalara sahiptir. Bir hakarete verilen bu klasik karşılık 1900'lerden kalmadır. Örneğin, onun berbat bir aşçı olduğunu söylüyorsunuz. Birini tanımak için biri gerekir. Eşanlamlısı için tencere dibin kara seninki benden kara. Neredeyse eşdeğer bir atasözü olan ‘İt takes a thief to catch a thief’ de, "Hiç kimse bir zalimi bulmakta başka bir zalimden daha iyi değildir" anlamına gelir. İlk olarak 1665 yılında kaydedilmiştir ve halen güncelliğini korumaktadır.”

whatsapp-image-2022-10-01-at-13-14-03-1.jpeg

Bloomberg: Erdoğan bile İngiltere’yi eleştiriyor

ABD’li haber ajansı Bloomberg de sterlinle ilgili açıklamalarını haberleştirdi. Bloomberg "Erdoğan bile sterlindeki değer kaybı yüzünden İngiltere'yi eleştiriyor" başlığıyla verdiği haberde Erdoğan'ın son bir yılda lirada yüzde 50 oranında değer kaybına tanık olmasına karşın kendisini sterlindeki çöküşe ilişkin değerlendirme yapmaktan alamadığını yazdı. Haberde, Erdoğan’ın aynı konuşmasında "en büyük düşmanının faiz olduğunu" söylediğine ve "Şu anda yine faizi 12’ye kadar düşürdük. Yeter mi? Yetmez. Bunun daha da inmesi lazım" sözlerine de yer verildi.

‘Enflasyona rağmen faiz indiriyor’

Haberde ayrıca "Liz Truss ortodoks denilen ekonomistlerin tavsiyesini görmezden gelmekle gurur duyabilir ama yine de Erdoğan'dan ders almaktan çekinebilir. Türkiye Cumhurbaşkanı düşük faiz oranlarının enflasyonla mücadeleye yardımcı olacağını öne sürüyor ve ülkesinde geçen yıl fiyatların yüzde 80 arttığını görüyor" denildi.

Bloomberg'in haberinde Erdoğan'ın bu konuşmasının ardından Türk Lirası'ndaki değer kaybını sürdürdüğü de vurgulandı.

‘İngiliz Sterlini’yle dalga geçen Erdoğan faiz indirecek’

İngiliz haber sitesi CNBC de “İngiliz Sterlini’yle dalga geçen Erdoğan, Türkiye’nin faiz indireceğini söyledi” başlığıyla verdiği haberde, “Derinleşen ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalan Erdoğan, İngiliz Sterlini’nin ‘patladığını’ söyleyerek Birleşik Krallık'a da yüklendi” dedi.

'TL dolar karşısında bu yıl yüzde 28 değer kaybetti'

“Başbakan Liz Truss liderliğindeki yeni Muhafazakar hükümetin, artan enflasyona rağmen büyük ölçüde borçlanma ve vergi indirimlerine dayalı bir ekonomik plan ortaya koyması piyasaları sarsarken, Birleşik Krallık para birimi kısa bir süre önce ABD Doları karşısında 1.03 dolar ile tarihi düşük seviyesini gördü” değerlendirmesine yer verilen haberde, bu durumun ABD'li ekonomistleri, politika yapıcıları ve IMF’yi alarma geçirdiği ve bazı ekonomistlerin İngiltere'yi gelişmekte olan ülke gibi davrandığını söyleyerek eleştirdiği belirtildi. Haberde Türk Lirası’nın perşembe günü dolar karşısında 18,549 TL ile rekor düşük seviyeyi gördüğü de belirtilerek, “Piyasaların Erdoğan'ın yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarını düşürme yönündeki alışılmışın dışındaki para politikasından kaçınması nedeniyle TL dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 28, son 5 yılda ise yüzde 80 değer kaybetti” denildi.

whatsapp-image-2022-10-01-at-17-45-02.jpeg