Piyasalarda son durum: Kimler kazandı kimler kaybetti?

Piyasalarda son durum: Kimler kazandı kimler kaybetti?
Rusya'nın Ukrayna'ya girmesi ile piyasalar altüst oldu. Borsalar düştü, altın ve petrol tırmandı. Rublede tarihi kayıplar görülürken Avrupa'da doğal gaz fiyatı hızla arttı. Buğday fiyatları 10 yılın zirvesine çıkarken Gazprom hisseleri adeta çakıldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması tüm dünyada para ve sermaye piyasalarını etkiledi. Borsalar düşerken altın ve petrol fiyatı sert yükseldi. Avrupa borsalarında gün içi kayıplar yüzde 5'i aşarken Rus borsasında günlük kaybın yüzde 40'a ulaşması dikkat çekti. Düşüş dalgası Borsa İstanbul'a da yansıdı. BIST 100 Endeksi dün gün içinde yüzde 9.5'e yakın kayıpla 1826 puanı gördü.

Savaş döviz piyasasını vurdu

Döviz piyasasında euronun dolar karşısındaki kaybı yüzde 1'i aştı. Ancak asıl kayıp Rus rublesinde oldu. Ruble yüzde 6'nın üzerinde değer yitirdi. Döviz yurt içi piyasada da hareketli bir gün geçirdi. Dün gün içinde 14.65 TL'yi gören dolar yeni güne 14 TL'nin altında başladı. Dün 16.60 TL'ye kadar yükselen euro da güne 15.70 TL seviyesinden açılış yaptı.

Altın fiyatları hızla yükseldi

Rusya-Ukrayna gerginliğinin ardından dün ons altın da 18 ayın zirvesine çıkarak 1974 doları gördü. Gerek ons fiyatındaki yükseliş, gerekse dolardaki artış yurt içinde de altına günlük yüzde 9.5'i aşan artış getirdi. Gram altın 930 TL'den, çeyrek 1520 TL'den alıcı buldu.

Petrol fiyatları 100 doları aştı

Brent petrolün varili bir günde yüzde 8'i aşan yükselişle 105 dolara kadar çıktı. Avrupa'da mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatı yüzde 27 arttı. Bununla birlikte Avrupa'nın önemli gaz tedarikçilerinden Rus Gazprom'un hisseleri ise bir günde yüzde 45 değer kaybetti.

Buğday 10 yılın zirvesinde

Dünyanın tahıl ambarı olarak anılan iki ülke arasındaki sıcak çatışma ortamı, buğday fiyatlarını 9.5 yılın zirvesine taşıdı. Uluslararası piyasalarda buğday fiyatı bir günde yüzde 6 yükselirken soya fasulyesi, mısır ve pamukta da önemli fiyat artışları gözlendi. Rusya'nın ana üreticilerinden biri olduğu alüminyum fiyatı da rekor kırarak ton başına 3 bin 388 dolara çıktı.