Mahfi Eğilmez hesapladı! 3 yıl önce faiz artırılsaydı enflasyon bugün %10'larda olacaktı

İktisatçı Mahfi Eğilmez, krizin başladığı tarih olarak gördüğü Eylül 2021’de Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi yerine faiz artırımı yapmış olsaydı enflasyonun bugün %10'larda olacağını açıkladı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez katıldığı CNBC-e canlı yayınında Türkiye'de görülen yüksek enflasyona ilişkin flaş değerlendirmelerde bulundu.

Daha önceki açıklamalarında da günümüzde görülen ekonomik krizin kaynağının Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilen yanlış ekonomi politikaları olduğunu belirten Eğilmez, bu iddiasını bir kez daha dillendirdi.

egilomz.png

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Eylül 2021’de faiz politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğilmez, enflasyon ve faizin yüzde 19 seviyelerinde olduğu Eylül 2021’de enflasyonun artma eğiliminde olduğunu hatırlattı.

Eğilmez, Merkez Bankası'nın bu noktada faizi 19’dan 20’ler seviyesine çıkarması gerektiğine dikkat çekti. Ardından da seyre bakarak, faiz artırımlarını sürdürerek enflasyonun önünü kesmesi gerektiğini ifade etti.

egilmez.png

"BUGÜN ENFLASYONUMUZ YÜZDE 10 OLURDU"

Mahfi Eğilmez, TCMB’nin o dönemde belirttiği şekilde davranmış olsaydı, günümüzdeki enflasyon oranını hesapladı. Eğilmez, yaptığı hesaplamayı şu sözlerle açıkladı:

“Ben bir hesap yaptım. Bizim enflasyonumuz yüzde 10’lar civarında bir yerde olurdu bugün eğer öyle devam edebilseydik. Bunu yapmadı Türkiye, tam tersini yaptı. Faiz indirmeye başladı, peş peşe indirdi. O sırada döviz fırladı. Onu kurtarmak için kur korumalı mevduat icat ettik. Dünyanın şeyi oraya gitti. Merkez Bankası zarar etti. Hala da etmeye devam ediyor. Çok büyük bir zarar var hala.”

Kaynak:Haber Merkezi