Madem öyle, çiftçinin günahı ne?

Madem öyle, çiftçinin günahı ne?
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2018’deki özelleştirilmelerin ardından şeker fabrikalarının 3 milyon tonla cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim rakamına ulaştığını iddia ederek, “Üretilen şeker yurt içi talebi tamamıyla karşılamaya yetecek seviyede” dedi. Ancak bugün yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 400 bin ton şeker ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, muhalefetin şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili eleştirilerine "rekor üretimle" yanıt verdi. Meclis’e verilen soru önergesine cevap veren Kirişci, “Üretilen şeker pazarlama yılı içerisinde yurt içi talebi tamamıyla karşılamaya yetecek seviyededir” dedi. 2018 yılındaki özelleştirilmenin ardından 2020-2021 pazarlama yılında 3 milyon 69 bin ton şeker üretimi ile cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim rakamına ulaşıldığını belirten Kirişci, aynı dönem için tahsis edilen 2 milyon 632 bin 500 ton A kotasına karşılık toplam 2 milyon 519 bin 550 ton şeker üretimi gerçekleştirildiğini savundu.


2018 yılında Türkşeker’e bağlı 10 fabrikanın özelleştirildiğini hatırlatan Kirişci, şeker üretiminin yüzde 35’inin kamu, yüzde 37’sinin kooperatif ve yüzde 28’inin ise özel şeker fabrikaları tarafından sağlandığını belirterek, “Şeker pancarı üreticisi, bakanlığımızın uyguladığı destek ve primlerden yararlanmakla beraber, üreticisi olduğu şeker şirketlerince avans ve prim uygulamaları ile de desteklenmektedir” iddiasında bulundu.


İthalatta gümrük vergisi sıfırlandı


Kirişci'nin üretimin talebi karşılamaya yettiği iddiasına rağmen bugün Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan karara göre, kamış veya pancar şekeri ithalatında, 400 bin tona kadar gümrük vergisi ve ek mali yükümlülükler sıfırlandı.


Üretim azaldı, şeker fiyatı sürekli artıyor


Ülkemizde 2020 sezonunda 23 milyon ton şeker pancarı üretimi karşılığında 3 milyon 69 bin ton şeker üretimi yapıldı. 2021 yılında şeker pancarı üretimi 5 milyon ton azaldı, şeker üretimi de 2.5 milyona düştü. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kristal şekerin torbasının kasım ayında 265 lira iken bugün Türkşeker’in listesinde 550 lira olduğunu ama sanayicinin bin liraya, tonunu ise 2 bin liraya alabildiğini belirterek, şunları söyledi:


“Türkiye’nin kaderi Hindistan’dan gelecek şeker taşıyan gemilere kaldı. En son Mersin Limanı'na bir gemi geldi. Onun da şekerin tonunu 650 dolar ile 800 dolara sattığı söyleniyor. Kimin kaça sattığı belli değil. Türkiye’nin şeker piyasası şu anda iki firmaya kalmış durumda. Sanayici kan ağlıyor. Vatandaş her gün fiyatı artan şeker almak zorunda kalıyor. Dünya borsalarında şekerin tonu 550 dolar. Bizde fabrikalar 1.200 dolara satıyor ama sanayici bulamıyor. Bizde en erken ekim ayında şeker üretimine başlanacak. 3.5-4 ay ülkenin sanayicisi, halkı şekere ihtiyaç duyuyor. Dünya piyasalarında 550 dolar olan şekerin tonu bizde neden 1.250 dolar?"