Kuveyt Dinarı 75 TL, Bahreyn Dinarı 61 TL, Ürdün Dinarı 32 TL

Kuveyt Dinarı 75 TL, Bahreyn Dinarı 61 TL, Ürdün Dinarı 32 TL
Savaştaki Ukrayna’nın para birimi TL karşısında bir günde yüzde 7 değerlendi. Kuveyt Dinarı ise TL karşısında 75 TL oldu. Katar Riyali ilk swap anlaşmasından bu yana yüzde 300 değerlendi.

Dolar karşısında seçimden sonra büyük değer kaybı yaşayan Türk lirası neredeyse tüm para birimleri karşısında da eriyor. Savaşta olan Rusya ve Ukrayna’nın paraları bile TL karşında tarihi zirveler kaydediyor. Ukrayna Grivnası sabah saatlerinden itibaren TL karşısında yüzde 7 değerlenerek 0,62 seviyesine çıktı. Rus Rublesi ise yüzde 7,55’in üzerinde artış kaydetti.

1 dinar 75 oldu

Ancak dolar, Euro ve Sterlin dışında dünyada daha değerli para birimleri de var. Dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkeleri arasında yer alan Kuveyt petrol ticaretini kendi para birimi ile yaptığı için değeri artıyor. Ülkeden petrol almak isteyen farklı ülkeler Kuveyt ile ticaret yapmak için Kuveyt Dinarı satın alıyor. Böylece ülke döviz stoku oluşturuyor. Döviz rezervi arttığı için Kuveyt Dinarı her geçen gün değer kazanıyor. TL karşısında 75 TL’nin üzerinde bir değere ulaşan Kuveyt Dinarı, sene başında 60 TL’den işlem görüyordu. Altı ayda yüzde 25 pirim yapan Kuveyt Dinarı geçen yıl 6 Haziran’da ise 51 TL idi. Bir yıllık artış ise yüzde 48’e geldi.

Dolar ve Euro'dan değerli olan para birimlerinin başında Kuveyt Dinarı yer alırken onu sırasıyla Bahreyn Dinarı ve Umman Riyali takip ediyor. Bahreyn Dinarı 61 TL’nin üzerinde bir değere sahipken Ürdün Dinarı ise TL karşısında 32 TL’nin üzerine çıktı.

Katar Riyali TL karşısında yüzde 300 değer kazandı

Katar Merkez Bankası ile ilk anlaşma 17 Ağustos 2018 yılında 3 yıllığına imzalanmıştı. Katar ve Türkiye aralarındaki swap imkanının büyüklüğünü 2020’de 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmıştı. Katar ile ilk swap anlaşması yapıldığında riyal 1,60 TL’ydi. Geçen 5 yıllık süre içerisinde Katar Riyali TL karşısında yüzde 300 değerlendi.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :