'Et Yiyen' Bakteri Vaka Sayısı Pik Yaptı!

'Et Yiyen' Bakteri Vaka Sayısı Pik Yaptı!
Japonya'da alarm veren bir gelişme: "Et yiyen" bakteri olarak bilinen streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vakaları, 1999'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

2024 Haziran ayının başı itibarıyla Japonya'da 977 STSS vakası kaydedildi. Bu sayı, 2023'ün aynı dönemindeki 941 vakayı geride bırakarak rekor seviyeye çıktı. Daha önce bu kadar yüksek vaka sayısına hiç rastlanmamıştı.

NEDEN ENDİŞE VAR?

STSS, "streptokok pyogenes" bakterisinden kaynaklanıyor. Bu bakteri, boğaz ağrısıyla ilişkilendiriliyor ve ilerleyen dönemde uzuv nekrozuna ve çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor. Bakterinin öldürücü ve bulaşıcı türleri, başkent Tokyo'yu da kapsayan Kanto bölgesinde daha yaygın görülüyor. COVID-19 tedbirlerinin gevşetildiği 2023 baharından bu yana vaka sayısında artış gözlemleniyor.

thumbs-b-c-819133c55123a183046f85f1c67f147a.jpg

YETKİLİLER NE DİYOR?

Sağlık Bakanı Takemi Keizo, enfeksiyon önlemlerine uyulması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, özellikle ayak yaralarının bu bakteriye karşı hassas olduğunu belirtiyor. Kabarcık ve ayak mantarı gibi küçük yaralar, bakterinin giriş noktası olabiliyor. Yaşlı hastalarda enfeksiyon kapmadan ölüm 48 saat içinde gerçekleşebiliyor.

TEHLİKE BELİRTİLERİ

Sayıklamayla eşlik eden yüksek ateş
Yaraların hızla şişmesi

thumbs-b-c-805e8dbb6edf28d4f4032fc468298d2b.jpg

NE YAPMALI?

Bu belirtileri yaşıyorsanız derhal tıbbi yardım alın.
Yaralarınızı dezenfekte edin.
El yıkama hijyenine özen gösterin.

Etiketler :