Bakliyat Unu Beyaz Undan Daha Mı Sağlıklı?

Bakliyat Unu Beyaz Undan Daha Mı Sağlıklı?
Son dönemlerde bitkisel ve glutensiz beslenmeye artan ilgi protein ve lif bakımından zengin bakliyat unlarına talebi de beraberinde arttırdı. Bununla birlikte bakliyat unlarının daha sağlıklı olup olmadığı konusu merak edilmeye başlandı. Peki gerçekten de bakliyat unu beyaz undan daha mı sağlıklı?

Son yıllarda, lifli gıda tüketiminin insan sağlığı ve ömür süresi bakımından önemi üzerine pek çok araştırma yapıldı. Lifli gıda tüketiminin yoğun olduğu diyetlerin kalp-damar hastalıklarını önlediği ve sağlık üzerinde birçok faydası bulunduğu bilim insanları tarafından kanıtlandı. Geleneksel buğday ununa nohut veya mercimek gibi baklagil unları eklenmesi ile birlikte tüketilebileceğini belirten uzmanlar alternatif bitkisel proteinlerden olan bezelye fasulye ve mercimek gibi taneli baklagiller içinde taleplerin gittikçe arttığına dikkat çekiyor.

Bu nedenle son yıllarda yüksek lif oranına sahip baklagiller ve tam tahılların düşük lif oranına sahip geleneksel gıda maddelerine oranla daha çok tercih ediliyor. Peki baklagillerden üretilen unlar beyaz undan daha mı sağlıklı? Bakliyat unlarından elde edilen ürünler ne derece sağlıklı?

Bakliyat Ununun Faydaları

bakliyat-unu-beyaz-undan-daha-mi-saglikli.jpg

Magnezyum, demir, çinko, potasyum ve B vitamini açısından zengin olan baklagil un ürünleri, yağ oranı açısından da oldukça düşük ve protein düzeyleri yüksektir.

  • Kandaki glikoz seviyesini dengeler.
  • Tip 2 diyabet veya kalp hastaları gibi bazı hastalıkların riskini azaltır.
  • Kronik hastalıklara karşı koruyucudur.
  • Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar.
  • Kabızlığı önlüyor.
  • Uzun süre tok tutuyor.
  • Hafızayı güçlendiriyor.

Baklagil Unu Beyaz Unun Yerine Geçer Mi?

bakliyat-unu-beyaz-undan-daha-mi-saglikli-3.jpg

Baklagillerin yağ oranı oldukça düşük ve protein düzeyleri yüksek. Ancak et, yumurta gibi hayvansal ürünlerdeki aminoasitleri içermedikleri için bilim insanlarının "tam bir protein profili" dediği şeye sahip değiller. Bu nedenle uzmanlar baklagilleri buğday ürünleriyle birlikte tüketmeyi tavsiye ediyor. Geleneksel buğday ununa nohut ya da mercimek gibi baklagillerin unlarının eklenmesiyle üretilen makarna ve benzeri ürünlerin protein değeri de lif değeri de daha yüksek oluyor.

Sonuç olarak baklagil unu beyaz unun yerine geçmez ancak birlikte kullanıldığında daha verimli olur. Ekmek, kek ve hamur işlerinde kullanılan nişasta içeriği yüksek, proteini düşük tahıl unlarının yüzde 10-20’sinin yerine bakliyat unları kullanılabileceğini, bakliyatların içerdiği aminoasitlerin, tahıl proteininin besin değerini artıracağını, yağ içeriğinin düşük olduğunu, gluten içermediği için çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar için de iyi bir alternatif olmaktadır.