Artık herkes karıştırıyor, Ispanağı neden kışın yemelisiniz? Hangi vitamin tam 3 katına çıkıyor?
Sağlıklı beslenenler sebze ve meyveleri mevsiminde yemeye özen gösteriyor çünkü mevsim dışında yetişen sebzeler seralarda bol miktarda yapay gübre ve tarım ilacıyla yetiştiriliyor. Neredeyse her mevsim her gıdayı raflarda görmekteyiz. Geçmişte, meyve ve sebzeleri şimdiki gibi her an bulabilmek pek mümkün değildi. Her birinin bir mevsimi vardı. Artık hemen her meyve ve sebze, her mevsim tezgahlarda bulunabiliyor.
Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler hem daha lezzetli, hem daha sağlıklıdır. Doğal olarak yetiştirildiği ve doğal yolla olgunlaştıkları için vitamin ve mineral açısından zengindirler ve daha lezzetli olurlar. Ayrıca, fiyat olarak da daha ekonomiktirler.
Daha besleyici
Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler besin değerleri açısından daha zengindir ve besleyici özellikleri daha yüksektir. Örneğin; kışın toplanan ıspanakla yazın toplanan arasında C vitamini içeriği açısından üç kat fark saptanmıştır. Öte yandan, yerel ürünler uzaklardan gelenlerden hem daha taze hem daha diridir.
Unutulmamalı ki her mevsimde toprak, hava ve değişen iklim koşullarına göre bedenimizin farklı ihtiyaçları doğuyor, bu yüzden doğanın mükemmel uyumuna karşı çıkmamak gerekiyor. Gıda alışverişlerini daha bilinçli yapmak adına aralık ayı sebze ve meyvelerini aşağıda sizler için listeledik;
ARALIK AYI MEYVELERİ:
- Mandalina
- Ayva
- Armut
- Muz (yerli)
- Elma
- Portakal
- Greyfurt
- Nar
- Trabzon hurması (cennet hurması)
- Kivi
- Muşmula
- Avokado
- Kestane
ARALIK AYI SEBZELERİ
⦁ Kereviz
⦁ Yer elması
⦁ Pırasa,
⦁ Lahana, brüksel lahanası
⦁ Pazı,
⦁ Kırmızı turp
⦁ Karnabahar
⦁ Brokoli
⦁ Ispanak
⦁ Şalgam
⦁ Pancar
⦁ Bal kabağı
⦁ Havuç
⦁ Marul
⦁ Roka,
⦁ Biberiye,
⦁ Soğan,
⦁ Nane,
⦁ Maydanoz
⦁ Tere