Memur Teoman

Memur Teoman, 17-25 Aralık olayları kamuoyuna yansıdığında Reza Zerrab’ın bütün ısrarlarına karşın rüşvet almayan ve hakkında tutanak tutan dürüst bir gümrük müfettişiydi.

Memur Teoman’ın dürüstlüğü, Zerrab’ın, “Teoman’a neler yaptım, ne vaatler, ne şeyler. Yok! Yok, adam almıyor” sözleriyle de basına yansımıştı.

Bu olaydan sonra, gümrük müfettişi olan Teoman Coşkun Dudak’ın görev yeri değiştirilmiş, Gaziantep’e gönderilmiş ve “Kahraman Memur Teoman” olarak anılır olmuştu.

Bugün Memur Teoman dürüstlüğün simgesi olarak yeniden gündeme geldi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hukuka aykırı iş yapan, kanunsuz emirleri uygulayan memurları uyardığı videosunun sonunda Memur Teoman’a selam söyledi ve “Seni unutmadık kardeşim. Aklımızdasın, gönlümüzdesin. Hakkını alacaksın” dedi.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda devlet memurlarına tarihi bir uyarıda bulundu. TÜGVA’ya yönelik devlette kadrolaşma iddialarını anımsatan Kılıçdaroğlu, bürokratlara kanun dışı emirlere uymamaları için çağrı yaptı ve “‘Emir almıştım’ diyerek bu kirli işlerden sıyrılamazsınız” diye seslendi.

Kılıçdaroğlu,  hukuksuz işlere karışan, konusu suç olan kanunsuz emirleri uygulayan memurların, 18 Ekim 2021 tarihi itibariyle bu tür uygulamaları bırakmalarını istedi.

Kılıçdaroğlu, son dönemde, değişik yöntemlerle etkili çıkışlar yapıyor. Ana muhalefet lideri olarak devlet memurlarına çağrı yapması, Merkez Bankası Başkanı’nı ziyaret etmesi önemli siyasi mesajlar taşıyor.

Kılıçdaroğlu’nun Merkez Bankası Başkanı’nı ziyaret etmesi de devlet memurlarına uyarı ve çağrıda bulunması da ilk seçimde iktidarın değişeceği beklentisi ve izlenimini güçlendiren bir etkiye yol açıyor.

Son günlerde çok tartışılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu makamında ziyaret etmesi ve uyarılarını söylemesi, “iktidara geliyoruz, görevinizi doğru yapın, yanlışlardan siz de sorumlu olursunuz” mesajı taşıyor.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun, sabah randevu talep eden Kılıçdaroğlu’nu öğleden sonra davet etmesi de ayrıca önem taşıyor. Kavcıoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirmeden ve onayını almadan Kılıçdaroğlu’nu davet etmesi düşünülemez. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun Merkez Bankası Başkanı’nı ekonomi kurmaylarıyla birlikte ziyaret etmesi Cumhurbaşkanı’nın da kabullendiği muhalefet gücünü simgeliyor.

Hukuk dışı iş yapan, iktidarın yanlışlarına ortak olan, konusu suç olan kanunsuz emirleri veren ve uygulayan kamu görevlilerine yaptığı çağrı da “iktidara geliyoruz, hesap soracağız, ayağınızı denk alın, yanlış yapmayın” mesajıdır.

Memur Teoman’a selam göndermesi ve “hakkını alacaksın” diyerek seslenmesi ise baskılara boyun eğmemiş, kanunsuz iş yapmaya direnmiş ve bu yüzden sürülmüş, ceza almış veya memuriyetten çıkarılmış olanlara güvence mesajıdır. Diğer memurlara da “iktidara biz geliyoruz Memur Teoman’ı örnek alın, O’nun gibi dürüst olun” çağrısıdır.

Kılıçdaroğlu bu videosuyla devlet memurlarına Anayasa’nın 137. ve Devlet Memurları Kanunu’nun 11. Maddesinde yer alan şu hükmü anımsatıyor:

“Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emri yerine getirir, bu halde emri yerine getiren sorumlu olmaz.

Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.”

Bu hükme göre konusu suç oluşturmayan ancak hukuka aykırı şekilde yazılı emir veren amirler bu işlemlerden dolayı sorumlu tutulacak ve yargılanacaklardır.

Konusu suç olan bir emri sırf yazılı olduğu için yerine getiren memur de amiri gibi sorumlu olacak ve o da yargılanacaktır.

Kılıçdaroğlu’nun verdiği bu çifte mesaj bugün görev yapan devlet memurlarını etkileyecek ve “bugünün yarını da var” diye düşündürecektir.

Bu mesajlar Memur Teoman ve onun gibi dürüst kamu görevlilerinin Millet İttifakı iktidarında itilip kakılmayacağı aksine takdir edilip terfi ettirileceği vaadidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi