Almanya’daki Ziraat soruşturmasında sürprizlere hazır olun

Almanya’nın bankacılık denetleme kurumu (BaFin), Ziraat Bankası'nın Almanya birimine dün kayyum atadı. Resmi açıklamadan, Ziraat International’a atanan Alman devleti temsilcisinin, bankanın kara para mevzuatına uyum da dahil olmak üzere yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacağı sonucu çıkıyor.

Kayyum atamak kurallara bağlılıklarıyla meşhur Almanlar için bile çok radikal bir adım. Bunun olmaması için siyaseten de müdahil edildiğini, soruşturmaya ilişkin olarak Almanya’yla hükümetten hükümete temas kurulduğunu duydum. Ama olmadı ve iş bu noktaya geldi.

Sözcü’den Ali Gülen daha önce Ziraat Bank International’dan Türkiye'ye düşük faizle açılın kredilerin araştırıldığını yazmıştı. Bu krediler, 1 milyon Euro'dan başlıyor ve 30 milyon Euro'ları buluyordu. Banka yaklaşık iki yıldır denetleniyordu.

Bazı yöneticilerin emekli olarak bankadan ayrılması gibi süreçlerde Almanya’daki soruşturmanın etkili olduğu belirtiliyor.

Soruşturma neredeyse iki yıldır sürüyor. Konunun Türkiye’deki ayağı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) sızma olmasın diye sıkı önlemler alındığı, konuyu birkaç kişinin takip ettiği de konuşulanlar arasında.

Almanya’daki Ziraat International soruşturması seçim öncesinde AKP’nin başını çok ağrıtmaya aday.

###

Demirören Milli Piyango’da taahhüt ettiği hasılatı elde etti mi? Etmediyse ceza ödedi mi?

Milli Piyango'nun 2019 yılında yapılan özelleştirme ihalesini Demirören ve İtalyan ortağı Sisal'in kurduğu "Sisal-Şans Ortak Girişimi" kazanmıştı. Demirören ve Sisal'e Temmuz 2030'a kadar piyango oynatma yetkisi veren sözleşme 2019 yılı Ağustos ayında imzalandı ve Milli Piyango, 1 Ağustos 2020 tarihinde devletten özele geçti.

Demirören ve Sisal, 2020 yılı için 9 milyar 320 milyon TL hasılatı taahhüt etmişti. Bu tutar, 2024’e kadar her yıl yüzde 20 artı enflasyon kadar artırılacaktı. Acaba şirket taahhüt ettiği tutarı devlete ödüyor mu?

Gerek milletvekillerinin yazılı soru önergeleri, gerekse bilgi edinme kanunu kapsamında sorulan "Hasılat ne kadar?", "Ne kadar ikramiye dağıtıldı?" gibi sorulara ilgili kamu kuruluşlarından hiçbir yanıt gelmedi. Yani tam bir karartma uygulandı.

Bu arada Demirören’in İtalyan ortağı Sisal'i İrlanda’nın en büyük gruplarından biri olan Dublin merkezli Flutter Entertainment satın aldı. Betfair, SkyBet, Poker Stars gibi markaların sahibi olan Flutter Entertainment bu satın almayla birlikte Türkiye ve Fas pazarlarına da girmiş oldu.

Geçtiğimiz günlerde çok önemli bir gelişme daha oldu ve Demirören'in eski ortağı olan Sisal, 2021 yılı mali raporunu yayınladı. Sisal raporda, sözleşmede Milli Piyango’nun hasılatıyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Özelleştirildikten sonra hasılat ne oldu? Eğer taahhüt edilen tutarın altında kaldıysa Sisal-Şans'dan ceza tahsil edildi mi? Halktv.com.tr’de inceleyeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi