"Aklanmış da olsa KHK'lıyı nasıl işe alırsın" soruşturması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 Ocak'tan beri sekiz müfettiş tarafından inceleniyor.

Bütün ihalelere, doğrudan teminlere, ruhsatlara ve işe alımlara bakılıyor.

Beş gassalın Mezarlıklar Müdürlüğü'nde işe alınmasına yönelik özel teftişin akıbeti beklenirken...

"Bu teftiş Ankara'ya sıçrar mı?" diye düşünülürken...

Herkes birbirine "Kayyum mu geliyor?" sorusunu yöneltirken...

Soruşturma haberi Gökçeada'dan geldi.

İyi Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile mesleğinden ihraç edilen, ancak beraat etmiş, tazminat almaya hak kazanmış bir hakimi belediyede işçi olarak çalıştırdığı için soruşturma açıldı.

Çetin, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmaksızın, yalnızca adli sicil kaydına bakarak, N.G.'yi işe almakla suçlanıyor.

Tıpkı Ekrem İmamoğlu gibi...

Hem aklandı hem tazminat aldı

Bandırma'da görev yapan kadın hakim N.G., 15 Temmuz'dan iki gün sonra tutuklandı ve dokuz ay cezaevinde kaldı. Bu arada 24 Ağustos 2016'da ihraç edildi.

Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde silahlı örgüt üyeliğinden yargılandı. İddianameye göre FETÖ ile ilişkili E.M. adlı kişiye 2 bin TL göndermişti. Ancak bu kişi emlakçıydı. N.G., kiralaması için evini emlakçıya vermişti. Gelen para, evin kirasıydı.

Diğer iddia, N.G.'nin tutuklanmasına karar veren hakimin "Üniversite yıllarında örgüt evinde kaldığını duydum" ifadesine dayanıyordu. İddia ispatlanamadı.

Son olarak, 2014 yılındaki Hakimler ve Savcılar Kurulu seçimlerinde FETÖ'cü adayların lehine propaganda ve sandık müşahitliği yaptığı ileri sürüldü. Hakim N.G. suçlamayı reddetti.

Dava 28 Şubat 2019'da beraatle bitti.

Gerekçeli kararda "Anılan eylemin tek başına örgüt üyeliğini gösteren vahim nitelikte olmadığı gibi yoğunluk ve süreklilik de içermediği" belirtildi.

Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi, "Gerçekleştirmediği bir fiil nedeniyle itham edilmesi ve haksız koruma tedbirlerine muhatap olması nedeniyle" N.G.'ye 8.730 TL maddi, 16 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Belediyede işe girince ihbar edildi

Aklanan N.G., Gökçeada'da bir otelin resepsiyonunda çalışmaya başladı. Bir tavsiye üzerine 17 Eylül 2019'da belediyeye bağlı GÖK-AŞ Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nde işe alındı. Görevi, belediyenin dava dosyalarını tanzim ve tasnif etmekti.

Ancak ihbar üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma açtı.

Bakan Süleyman Soylu, 15 Ekim 2020'de Başkan Çetin ile GÖK-AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akpolat hakkında soruşturma izni verdi. Kararda, N.G.'nin adli sicil kaydıyla işe başlatıldığı, ancak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmadığı, 29 Ekim 2016'da çıkarılan KHK'ya aykırı işlem yapıldığı ileri sürüldü. Çetin iznin iptali için dava açtı. Dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin 2019'da güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükmünü iptal ettiği, N.G.'nin karardan sonra işe girdiği ifade edildi.

Dosya savcılıkta

Danıştay 1. Dairesi, 21 Nisan 2021'de oyçokluğuyla verdiği kararda tuhaf bir yoruma imza attı. Çetin'in işe alım yönünde verdiği talimatın belediyedeki görevleri kapsamında değil, şirket kapsamında kaldığı ve savcılığın doğrudan soruşturma açması gerektiği savunuldu. Oysa besbelli başkanlık yetkisini kullanmıştı.

Bakanlığın soruşturma izni kaldırılırken, dosya Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Kutlanması gerekirken...

Çetin, aylardır ifade vermek için savcılığa çağrılmayı bekliyor. Ancak ne hakkında bir iddianame yazılıyor, ne de kovuşturmaya yer olmadığına karar veriliyor.

Şöyle diyor, Çetin:

"Bana 'İşten çıkartın' dediler. Mahkeme beraat kararı veriyor. Ben kendimi kurtarmak için bu kadını işten atacağım, öyle mi? Bu ahlaksızlık. Benim derdim, bu ülkenin hukuk devleti olması. Yargıya güvenmezsek kime güveneceğiz?"

Çetin, İmamoğlu'na başlatılan teftişi hatırlatarak, "Muhalif belediye başkanlarına bu tür işlemler yapılacak. Önce benim başıma geldi. İktidarın başkanı olsaydım, gündeme gelmezdi" diye konuşuyor.

Çetin, hangi iddiayla yargılanacağını merak ediyor.

Gerçekten, suçu nedir?

Yargı kararıyla masum olduğu anlaşılan insanı belediyede işe almak, istihbarat fişlerine değil, adli sicil kaydına bakmak mı?

Desenize...

Adil olmakta, şu zorba ve hukuk tanımaz iktidara 'kötü' örnek oluşturduğu...

Devletin en temel niteliklerinden birinin hukuk olduğunu hatırlattığı için suçlanacak.

Gökçeada Davası, eğer açılırsa, hem şu günlerde özel bir teftiş yürütülen İBB, hem de Ankara Büyükşehir olmak üzere bütün muhalif belediyeler açısından pilot yargılama olacak.

İBB'ye özel teftiş onayı 20 Aralık'ta verilmiş

20 Aralık, bir 'kumpas' olarak siyasi tarihe geçecek.

AK Parti'nin faizi kontrolsüz şekilde düşürüp Türk Lirası'nı pula çevirmesi karşısında paniğe sürüklenen ve birikimini korumak için Dolar'a ve Euro'ya yatıran vatandaşların Kur çarpıldığı akşam...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kur Korumalı Mevduat sistemini açıkladı ve binlerce küçük yatırımcı bir gecede varını yoğunu yitirdi.

İlginçtir...

O gün çarpıcı bir gelişme daha oldu.

İçişleri Bakanlığı, İBB'ye özel teftiş başlatılmasına ilişkin onayını 20 Aralık'ta verdi. Bakanlığın 213 sayılı onayı üzerine Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı, 24 Aralık günü görev emri hazırladı.

Bu emir doğrultusunda bir mülkiye başmüfettişi, dört mülkiye müfettişi, birer Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişi ve bir MASAK uzmanı görevlendirildi.

Teftiş 4 Ocak'ta başladı.

Dört ayaklı bir soruşturma yürütülüyor.

1 Ocak 2019'dan günümüze kadarki evrakların 14 Ocak 2022'ye kadar elektronik ortamda gönderilmesi isteniyor.

Birinci soruşturma, ihaleleri konu alıyor.

Kamu İhale Kanunu ve Devlet İhale Kanunu'na tabi ihalelerin yaklaşık maliyet, ihale bedeli, ihale döküman alan firma sayısı, ihaleye teklif veren firma sayısı ve ihaleyi alan firmayı gösterecek şekilde her birim için ayrı ayrı hazırlanacak listenin tablolar halinde gönderilmesi talep ediliyor.

İkincisi, doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarını kapsıyor.

Üçüncüsü, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını içeriyor.

Dördüncüsü, İBB birimleri ve bağlı kuruluşları ile şirketlerinde 1 Ocak 2019'dan sonra ilk defa işe alınanlara ilişkin bilgilerin (ayrılmış olsalar dahi başlayış ve ayrılış tarihleri belirtilmek suretiyle) gönderilmesi isteniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi