İsmail Küçükkaya

İsmail Küçükkaya

Aday kim?

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda neleri biliyoruz; özetleyelim:
ORTAK ADAY istiyorlar.

3 partili Cumhur ittifakı adayı Erdoğan’ın karşısına 6 parti tek bir aday çıkaracak.

6 lider şu ana kadar ilkeleri konuştu. ‘Ortak aday kim olmalı’ konusuna hiç girmediler. İsimlendirme yapmadılar ama zamanı geldi artık. Ocak ayında o ismi öğreneceğiz.

Kriterleri de açıkladılar. Devleti bilen, dürüst, liyakatli, 6 partili koalisyonla uyumlu çalışacak ve parlamenter sisteme geçişi sağlayacak.

Demokrasimizdeki ve hukuk sistemimizdeki aşınmaları onaracak bir kişi. Uzlaştırıcı kimlik. Erdoğan gibi geniş yetkileri tek başına kullanmayacak. Ve seçimi kazanacak. Yani güçlü bir kampanyayı yürütebilecek, Erdoğan ve iktidarın saldırılarıyla baş edebilecek.

‘YENİ BİR ERDOĞAN’ aramıyorlar. Arkasına koalisyonu alarak ERDOĞAN’I YENECEK BİR İSİM arıyorlar. Yani ‘TEK ADAM’ değil ‘YÖNETİŞİM’ ve ORTAK AKIL İDARESİ hedefleniyor. Zira 2023 seçimi ‘demokrasi mi otoriterlik mi’ sorusunun oylanacağı bir referandum niteliği taşıyor. Bunun için aranan kişinin net ifadelerle ama yapıcı muhalefet söylemine sahip olması bekleniyor. Kutuplaşmayı kıracak bir profil. Ezber bozan.

Millet ittifakının 4 aday adayı var. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş. Ortak aday bu dört isimden biri olur. Yüzde 90 ihtimalle bunu göreceğiz. Her birinin avantaj ve dezavantajları var. Masada konuşulacak; tartışılacak. Düşük olasılık 4 isimden biri üzerinde uzlaşma sağlanamazsa sürpriz bir isim de söz konusu olabilir. Yüzde 10 olasılık. Ama masa dağılmayacak. Bu olasılıksız. Hiç ihtimal vermiyorum. Liderlerin hiçbiri bunu istemez ve göze almaz.

Bu tartışmaları izlerken şunu da unutmayalım:

HER PARTİNİN KENDİ TABANI VAR. Ve o tabanın beklentileri. Liderler karar verirken bir yandan 6’lı masa ittifakını gözetecek; bir yandan da kendi tabanını… Bu gözden kaçırılıyor. Her lider karar verirken kendi politik kariyerini de partisinin geleceğini de hesaba katacak. Yani sanılandan çok kriter var. Ocak ayında işte tüm bunlar tartışılacak. Ve sonunda 6 lider ‘BU SON ŞANS’ dedikleri tarihimizin en kritik seçimi için karar verecekler, tercihlerini yapacaklar. Hem kendileri ve partileri için hem de ülkemiz için. Verecekleri kararla, yapacakları tercihle TARİHE GEÇECEKLER. Öyle veya böyle. Buna kendileri karar verecek.

Muazzam bir dip dalgası geliyor toplumdan. Muhalefet için bu seçimi kaybetmek kazanmaktan daha zor. Kaybetmek için büyük hatalar yapmaları gerekir. 6 lider beraber karar vereceğine göre HATA YAPMAYACAKLARDIR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Küçükkaya Arşivi