Kalın: S-400 ve F-35 meselesi çözülemeyecek bir problem değil

Kalın: S-400 ve F-35 meselesi çözülemeyecek bir problem değil
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrası basın açıklaması yapıyor.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

- Hem ABD hem diğer ülkelerle ilişkilerimizde prensiplerimiz bellidir. Eşit aktör ilişkisi bulunmaktadır. Trump ile görüşmede S-400 ve F-35 konusu ile ticarette 100 milyar dolarlık hedef ele alındı.

- Barış Pınarı Harekatı yakın tarihin en önemli hadiselerinden biridir. Bu harekatın başarısını gölgeleyecek spekülasyonlardan uzak durulmalı.

- Türkiye ittifakın temel prensiplerine bağlıdır. Fakat öncelikleri konusunda zihni berraklık içinde olmak gerekiyor.

- Fransa, Almanya ve İngiltere ile dörtlü zirve yapılacak.

- Barış Pınarı Harekatı kapsamında askeri birliklerimizin güvenlik ve istikrar çalışmaları devam ediyor. İhtiyaç sahiplerine yardım ediliyor.

- Terör unsurlarının yaptığı saldırıların, sivillere yönelik yaptığı baskıların kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Bunları durdurmak ABD ve Rusya'nın mesuliyetindedir. ABD ve Rusya'ya anlaşma gereğini yerine getirme çağrısını yineliyoruz.

- Terör örgütünün amacı otonom bir yapı kurmaya çalışmak. Buna müsade etmeyeceğimizi belirttik.

- Cumhurbaşkanı, NATO zirvesi için aralık ayında Londra'ya gidecek. Cumhurbaşkanımız NATO zirvesine ciddi bir hazırlık yaparak gidecek.

- (İsrail işkaline ABD onayı) Uluslararası hukuku yok sayan bu kararı kabul etmiyoruz. ABD işgali meşrulaştırmaya çalışıyor. Bu konunun bu şekilde dile getirilmesi Orta Doğu'daki barışa katkı sağlamayacak. Bu kararı kınıyoruz.

- (Ahıska Türklerine ilişkin) Sürgünün gayri insani sonuçları nesiller boyunca yaşandı

Soru-cevap

- (ABD ile S-400 gerilimi) 3-4 Aralık'ta Londra'daki NATO zirvesinde mevkidaşımla biraraya geleceğim, görüşme yapacağız. S-400 konusunda geri adım söz konusu değil. Bunun ABD-Türkiye arasında sorun haline gelmesini önlemek için tekliflerimizi yapacağız. S-400 ve F-35 meselesi çözülemeyecek bir problem değildir.

- (Siyanür satışı) Erişimin, satışın kontrol altına alınması, ayrıca bir takip sisteminin kurulmasına dönük çalışma yapılacak.

Ayrıntılar geliyor...