Batı Karadeniz'i sel vurdu

Batı Karadeniz'de etkili olan sağanak yağış hayatı felç etti. Geçtiğimiz yıl sel felaketinin yaşandığı Bozkurt, İnebolu ve Bartın'da çatılar uçtu, köprüler yıkıldı, yollar sular altında kaldı. Bazı bölgelerde derelerin taşmasıyla alt kattaki evleri suların bastığı öğrenilirken AFAD'dan uyarılar geldi.

Meteoroloji dün birçok bölgeyi sağanak yağışlara ve şiddetli rüzgara karşı da uyardı. Dün geceden itibaren ise birçok şehirden su baskınları haberleri gelmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl sel felaketini yaşayan ve onlarca yurttaşın hayatını kaybettiği Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde Ezine Çayı'nın debisi yükseldi. Bazı yollar su altında kalırken yurttaşlar da zor anlar yaşadı.

aa-20220627-28267033-28267028-bozkurtta-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu.jpg

İnebolu'da önlemler artırıldı

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde ise durum, Bozkurt'tan farklı değil. Sağanak nedeniyle ilçe merkezinden geçen çay taştı, köprüler yıkıldı. Çay üzerinde yayaların kullandığı 2 köprü de yıkılarak suya kapıldı. Çay üzerinde bulunan 4 köprü de yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Çayın taşmasıyla binaların giriş katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su bastı.

İlçe için Kaymakam Ahmet Vezir Baycar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan peş peşe uyarılar geldi. Soylu, dere boyundaki dükkanların açılmayacağını açıklarken Baycar da dere kenarında alt katta oturan yurttaşların üst katlara çıkması gerektiğini söyledi.

ineboluda-cay-tasti-kopruler-coktu-ust-katlara-cikin-uyarisi-yapildi-1314-dhaphoto2.jpg

Bartın'da kum torbalı önlem

Bartın da sağanak yağışın etkilediği illerden biri oldu. Yolların sularla kaplandığı evlerin su bastığı kentte yaşam adeta durma noktasına geldi. Orduyeri Mahallesi ve Polisevi kavşağında su taşkını nedeniyle sürücüler, güçlükle ilerledi. Bazı iş yerlerinin önüne konulan kum torbalarıyla sular engellenmeye çalışıldı. Üç gündür yağmurun devam ettiği şehirdeki çok sayıdaki köyde taşkınların yaşandığı öğrenildi.

bartinda-saganak-yollar-gole-dondu-evleri-su-basti-3-8192-dhaphoto1.jpg

Ayancık-Türkeli karayolu kapandı

Meteorolojinin kırmızı kodlu uyarı verdiği Sinop’ta da yoğun yağışlar nedeniyle derelerin debisi yükseldi, Ayancık-Türkeli karayolu Zaviye köyü mevkisi, sel nedeniyle oluşan hasarla ulaşıma kapandı. Kara yolunda ekipler, iş makineleriyle çalışma başlattı. İlçede dere taşmasıyla 7 geçici köprü de yıkıldı.

Ayrıca AFAD Başkanlığınca Ayancık ilçesinde yaşam konteynerleri kurulan Babaçay köyü ile Zaviye köyü geçici tahliye edildi.

sinopta-saganak-2-koy-bosaltildi-9025-dhaphoto9.jpg

Bakan Koca: 254 araç ile 1929 sağlık personeli görevlendirildi

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Batı Karadeniz'de yoğun yağış nedeniyle oluşan veya oluşabilecek sel afetleri için bölgede 254 araç ile 1929 sağlık personelinin görevlendirildiğini duyurdu.

ineboluda-cay-tasti-kopruler-coktu-ust-katlara-cikin-uyarisi-yapildi-1314-dhaphoto10.jpg

AFAD teyakkuzda

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Karadeniz'de şiddetli yağış nedeniyle 'kırmızı' renkli uyarı verilen 6 ilde, 2 bin 552 personel ile 826 araç/ekipmanın görevlendirildiğini duyurdu.

Uyarılarını yineleyen AFAD, "Bugün yağışların şiddetlenmesi ve riskin artması üzerine yeniden CMAS bildirimi yapılarak riskli bölgelerdeki vatandaşlarımız tekrar uyarılmıştır. Ayrıca yerel ses sistemleri ile sesli anonslar yapılarak bölgedeki vatandaşlarımızın riskli alanlardan uzak durması konusunda gerekli uyarılar yapılmaya devam edilmektedir. Kastamonu İnebolu'daki çalışmaları yerinde koordine etmek üzere Başkanımız Sayın Yunus Sezer bölgeye ulaşmıştır. Başkanlığımızdan; Batı Karadeniz bölgesinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı başkan yardımcısı, daire başkanı ve il müdürü düzeyinde görevlendirmeler yapılmıştır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler doğrultusunda 'kırmızı' uyarı verilen 6 ile destek vermek amacıyla başkanlığımız tarafından 13 ilden personel ve araç görevlendirmesi yapılmıştır. Kırmızı uyarı verilen Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Zonguldak ve Düzce illerinde görevlendirilen ve teyakkuz halinde bekletilen toplam 2 bin 552 personel ile 826 araç/ekipman bulunmaktadır" dedi.

Kaynak:DHA

Etiketler :