Baba kızına nafaka ödeyecek

Ankara 4. Aile Mahkemesinin verdiği karar gündeme oturdu. 10 yıl önce eşinden boşanan emekli baba kızına nafaka ödeyecek.

Mustafa A., 10 yıl önce eşinden boşanmıştı. Hacettepe Üniversitesi'nde okuyan kızı Ceren A., babasına yardım nafakası davası açtı. Dava dilekçesinde üniversite öğrencisi olduğunu, yurtta kaldığını ve eğitimine devam edebilmek için babasının maddi katkısına ihtiyaç duyduğunu belirten Ceren A., 8 Bin tl yardım nafakası verilmesini talep etti. Emekli Mustafa A., kızı 18 yaşına gelene kadar 400 TL'lik nafaka ödediğini ve şimdi de ödeme gücü olmadığını belirterek davanın reddini istedi.

86461-1.jpg

MEDENİ KANUN HATIRLATILDI

Ankara 4. Aile Mahkemesinde görülen davada mahkeme Davalı babanın ekonomik ve sosyal durum araştırmasına göre emekli olduğu ve aylık 26 bin lira geliri bulunduğu belirtildi. Türk Medeni Kanunu'nda 'Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyor ise anne ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler' ve 'Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür' düzenlemelerinin yer aldığı belirtildi.

8 BİN TL ÖDEMESİNE KARAR VERİLDİ

Yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür, eğitim gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak şekilde geliri olmayanların yoksul kabul edildiği belirtilerek, davalı babanın kızına 8 bin TL yardım nafakası ödemesine karar verildi.

86461.jpg

"EĞİTİM DEVAM EDİYORSA DAVA AÇILABİLİR"

Ceren A.'nın avukatı Senem Yılmazel, çocuk için iştirak nafakasının normalde 18 yaşına kadar ödendiğini; ancak eğitim hayatı devam ediyorsa bu yaş sınırının olmadığını belirtti. Yılmazel, "Çocuğun bakımı, iaşesi, eğitimi ve sağlığı için ödenen nafakaya iştirak nafakası denir ve bu nafaka çocuk 18 yaşına gelene kadar ödenir. Ancak eğitimi devam ediyorsa, çocuğun kendisinin dava açması gerekir. Müvekkilim, yurtta kalıyordu, fakat hiçbir geliri yoktu, bir işte de çalışmıyordu ve hayatını idame ettiremiyordu; ancak eğitimine devam etmek istiyordu. Bu yüzden yardım nafakası davası açtık. Mahkeme, davanın kabulüne karar verdi ve uygun oranda bir nafaka ödenmesini kabul etti. Eğer müşterek çocuk eğitimine devam ediyorsa, anneye ya da babaya bu nedenle dava açabiliyor. Bizim önerimiz dava açma yönünde değil, keşke anlaşarak olsa. Biz de önce anlaşmak istedik, ancak mümkün olmayınca dava açma yoluna gittik. Davayı kazandıktan sonra baba ödemeye başladı" dedi.

Kaynak:DHA