Milyonların Beklediği Haber! Yeni Asgari Ücret Açıklandı!

Son Dakika haberi... Milyonlarca çalışan 2024'te geçerli olacak yeni asgari ücreti merakla bekliyordu. Heyecanlı bekleyiş sona erdi. Bakan Işıkhan yeni asgari ücreti açıkladı. 2024'te geçerli olacak yeni asgari ücret miktarı 17.002 TL oldu.

Milyonlarca çalışan 2024'te geçerli olacak yeni asgari ücreti merakla bekliyordu. Heyecanlı bekleyiş sona erdi.

Asgari ücret parti binasında belirlendi

Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren yeni asgari ücret AKP Genel Merkezi’nde kararlaştırıldı. Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücretin %49 zamla 17 bin 2 liraya çıkarıldığını açıkladı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine AKP Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin %49 zamla 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 11 Aralık ve 18 Aralık’ta gerçekleştirdiği iki toplantıdan sonuç çıkmamıştı. Asgari ücretle ilgili görüşme trafiği dün hızlandı. Gündüz saatlerinde Erdoğan asgari ücret zammını konuşmak üzere işçi, işveren ve hükümet temsilcilerini AKP Genel Merkezi’ne davet edildiği duyuluruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan buluşma öncesi Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etti. Türk-İş Başkanı Atalay, "Bugüne kadar tam 28 gün geçti hiç rakamla ilgili bir şey konuşmadık. Rakamı şimdi söyleyeceğiz. Orada Cumhurbaşkanımız sorduğunda, biz orada talebimizi söyleyeceğiz. Uzlaşırsak masada otururuz. Uzlaşmazsak biz bu işe katılmıyoruz deriz. Burada 8 milyonu ilgilendiriyor, çoluk çocuk 30 milyon. Komisyon ne diyorsa onu yapıyoruz. Razı geleceğimiz bir rakam olursa varız deriz. Bu komisyon zaten adil bir komisyon değil. Ne demem gerekiyorsa noksansız söyledim, yine söylerim" ifadelerini kullandı.

Taraflar daha sonra Erdoğan’ın daveti üzerine AKP Genel Merkezi’ne gitti. Erdoğan işçi ve işveren temsilcileriyle yaklaşık 2 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Işıkhan, yeni asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini duyurdu. Asgari ücrete yapılan zam oranı yüzde 49 oldu. Bakan Işıkhan, "Önceki yıla göre kümülatif olarak yüzde 100 olarak artış yapılmış oldu. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözünü memnuniyetle yerine getirdik" dedi. Türk-İş yeni asgari ücrete şerh düştü. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay taleplerinin 18 bin lira olduğunu belirtti.

KOMİSYON LAĞVEDİLDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, AKP Genel Merkezi’nde yapılan asgari ücret görüşmesine tepki gösterdi. Taşcıer, asgari ücreti belirleme yetkisinin Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun görevi olduğunu hatırlattı. Taşcıer, "Bu komisyon elbette emekçiden yana karar alabilecek bir yapıda değil. Ama ne olursa olsun, bir kural varsa buna uyulmak zorundadır. Henüz komisyonda bir rakam konuşulmamışken, Erdoğan’ın bir ücret açıklaması Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun fiilen lağvedildiğinin ikrarı olacaktır" diye konuştu. Taşçıer, "Bugün asgari ücret konuşulan rakamlardan hangisi olursa olsun, birkaç ay sonra yeniden açlık sınırının altına düşecek. Bu bir tahmin değil, matematiğin gerçeğidir. Dolayısıyla tek artış ısrarından vazgeçilmesi çağrısını bir kez daha yapıyoruz" dedi.

YENİ ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan çalışmaların tamamlandığını söyledi. Işıkhan'ın açıklamasına göre 2024'te uygulanacak net asgari ücret 17 bin 2 TL oldu. Böylelikle net asgari ücrete yüzde 49 artış yapılmış oldu.

İşveren desteği 700 TL olarak açıklandı.

Bakan Işıkhan'ın ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay konuştu. Atalay, kendi taleplerinin 18 bin TL ve yılda iki kez güncelleme yapılması olduğunu söyledi. Atalay, enflasyon durmadığı sürece yılda bir kez çalışanların talebinin yerine getirilemeyeceğini söyledi.

TÜRK-İŞ'İN TALEBİ 18 BİN TL idi

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay taleplerinin 18 bin lira olduğunu ama uzlaşı sağlanamadığını. Atalay canlı yayında yapılan açıklama sonunda Bakan Vedat Işıkhan'a dönerek, 'bu miktarı kabul etmediğimizi bir daha söylemek istiyorum' dedi.

TEK ZAM SİNYALLERİ GELMİŞTİ

Daha önce yaptığı açıklamalarda asgari ücrete tek zam yapılacağı mesajını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yılbaşında çalışanlarımızın ücretlerinde hem genel ekonomik dengeyi sarsmayacak hem de onların kayıplarını telafi edecek bir artış yapılacak" demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu yıl asgari ücrete tek zam yapılacağını belirterek, "Geçen Temmuz ekstraydı. Ama ihtiyaç hasıl olursa bir araya gelinebilir. Gelecek yıl inşallah enflasyonda gerileme olacak. Temmuz'da ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor çünkü" açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :