Emekliler Bu Ay Tam Maaş Alamayacak! Erdoğan'ın Açıkladığı Ek Zam Ne Zaman Hesaplara Yatacak?

Emekliler Bu Ay Tam Maaş Alamayacak! Erdoğan'ın Açıkladığı Ek Zam Ne Zaman Hesaplara Yatacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün açıklanan yüzde 5'lik ek zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklisi için geçerli olan enflasyon farkı yüzde 42.56'ya ulaştı. Zam oranının resmen duyurulmasına karşın emekliler, 17-26 Ocak tarihleri arasında yatacak maaşlarını eksiksiz şekilde alamayacak.

6 aylık enflasyon farkının yüzde 37.56 olarak belirlenmesinin ardından 16 milyonu aşkın emekli, haftalardır net zam oranının duyurulmasını bekliyor.

Beklenen açıklama, bugün yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılırken, halihazırda yüzde 37.56 oranındaki zammı garantileyen emeklilere yüzde 5'lik refah payı eklemesi yapılarak, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için net zam oranı yüzde 42.56 olarak açıklandı.

Erdoğan ayrıca, 5510 Sayılı Kanun'un Ek 19. Maddesi kapsamında emekli aylıkları için belirlenen 7 bin 500 liralık alt sınırın da 10 bin liraya yükseltildiğini duyurdu.

BU AY MAAŞLAR EKSİK YATACAK

Zam oranının belirlenmiş olmasına karşın, SGK takvimine göre 17-26 Ocak tarihleri arasında yatırılacak maaşlar bu ay eksik olarak hesaplara aktarılacak.

ppp.jpg

Yasaya göre emekliler, ocak ayında yalnızca yüzde 37.26 oranındaki enflasyon farkı ile ortaya çıkan ödemelerini almış olacak. Hükümet tarafından yüzde 5 olarak duyurulan ek zam ise, Meclis'ten geçecek düzenlemenin ardından Şubat ayının ilk günlerinde ya da 17-26 Şubat tarihleri arasında ödenecek maaşlara ilave olarak verilecek.

Bir başka deyişle Aralık ayında 10 bin lira alan bir emekli, ocak ayında 13 bin 3756 lira maaş alacak. Şubat ayında aktarılacak ek ödemede ise ilgili emekliye 500 lira ödeme daha yapılacak.

BU EMEKLİLER ŞUBAT AYINDA 2 BİN 500 LİRA FAZLA ALACAK

En düşük emekli maaşında yapılan değişiklik ise, milyonlarca emeklinin bu ay 2 bin 500 lira eksik aylık almasına neden olacak. Kök maaşı alt sınırda bulunan milyonlarca emekli, yapılan yüzde 37.56 oranındaki kök maaş artışına rağmen 7 bin 500 lira sınırını geçememekte.

money1.jpgBu nedenle, taban aylık alan emeklilerin önemli bir bölümü bu ay 7 bin 500 lira almaya devam edecek ancak TBMM'den geçecek düzenleme sonucu en düşük emekli maaşının 10 bin liraya ulaşacak olması, Şubat ayında eksik olan 2 bin 500 lira tutarının hesaplara yatırılmasıyla sonlanacak.

Etiketler :