Avrupa'nın çıkmazı: 'Rus petrolü'

Avrupa'nın çıkmazı: 'Rus petrolü'
Rusya dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri. Petrol fiyatlarının belirlenmesinde öteden beri etkili bir rol oynuyor. Ukrayna savaşı sonrasında Putin rejimine getirilen ve getirilmeye devam eden ambargolar ise ülkenin bu statüsünü sarsacak gibi görünüyor.

Avrupa'nın çıkmazı: 'Rus petrolü'

Son olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin aralık ayından bu yana Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını sonlandırmaya çalıştığını ve bu sonbaharda Rusya'dan kömür ithalatının sonlandırılabileceğini belirtti.

Kiev'de hoşnutsuzluk sesleri

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın petrol ambargosuna tabi tutulmasının aksi düşünülemez bir seçenek olduğu konusunda ısrarcı. Kiev, Avrupa Birliği'nden (AB) bu konuda elini oldukça çabuk tutmasını istiyor. Öyle ki bu konu Kiev için silah desteği kadar öncelikli.

Alman Ajansı'nden ambargo

DW Türkçe'de yer alan bir habere göre, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, son haftalarda Rus petrolünün Almanya'daki petrol tüketimindeki payı yüzde 35'ten yüzde 12'ye gerilediğini duyurdu. Böylelikle Rusya'ya Ukrayna işgali nedeniyle petrol ambargosu uygulanması ihtimali de giderek güçlendi.

AB Komisyonu'nun çarşamba günü Rusya'ya yeni yaptırım paketini açıklaması bekleniyor. Söz konusu pakette petrol ambargosunun yer alıp almayacağı henüz kesinlik taşımasa da Alman haber ajansı DPA'ya göre söz konusu ambargo pakette mevcut.

Avrupa için tarihi karar

Avrupa Birliği 2019 yılında, petrol ihtiyacının dörtte birini Rusya'dan karşıladı. Almanya ise ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 36'sını petrolle üretiyor.

Rusya'ya yönelik petrol ambargosu kısa vadede oldukça çarpıcı ve popülist bir hamle olabilir ancak uzun vadede Avrupa ekonomisinin bir daha toparlanamayacak kadar ağır bir darbe almasına da yol açabilir. Bu nedenle Avrupalı liderlerin önünde verilmesi gereken ciddi bir karar duruyor.