Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı

Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın temmuz sonuçlarını açıkladı. Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı...

Türk-İş, çalışanların koşullarını ortaya koymak adına her ay yayımladığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın temmuz sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, mevsimsel koşullar sayesinde yaş sebze ve meyve fiyatlarında gerileme görüldü. Bu durum mutfak harcamasına olumlu etkide bulunurken, dört kişilik ailenin dengeli ve yeterli beslenmesi için yapılması gereken günlük harcamada 80 kuruşluk bir azalma meydana geldi.

Ne var ki; temmuz ayında, dört kişilik bir ailenin dengeli ve beslenmesi için aylık gıda harcaması, yani açlık sınırı, 2 bin 406 lira 46 kuruş olarak belirlendi ve asgari ücretin üzerinde kaldı.

Diğer zorunlu ihtiyaçların -gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık vb.- karşılanması için gereken zorunlu harcama yani yoksulluk sınırı ise 7 bin 838 lira 62 kuruş oldu.

Bekar bir işçinin yaşaması için gerekli maliyet ise 2 bin 919 lira olarak hesaplandı.

Vahim tablo

Türkiye’de asgari ücret ise 2 bin 324 lira 70 kuruş. Vahim tablo ise asgari ücretli çalışan sayısında yatıyor. DİSK-AR’ın 2019 yılı sonunda yayımladığı rapora göre Türkiye’de 28,5 milyon çalışandan 10 milyonu asgari ücretle çalışıyor. Bu da nüfusun yaklaşık yüzde 35’inin asgari ücretle geçinmeye çalıştığını ortaya koyuyor.

Etiketler :