2024'te yüzde 35, 40, 45 ve 50 oranında zam yapılırsa yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte milyonları ilgilendiren rakamlar

2024'te yüzde 35, 40, 45 ve 50 oranında zam yapılırsa yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte milyonları ilgilendiren rakamlar
Asgari ücret maratonunda 2 toplantı yapıldı, üçüncü toplantı bu hafta yapılacak. İşçi tarafı, asgari ücret zammında ev kirası, temel giderler, geçim koşullarının dikkate alınmasını istiyor. Peki 2024'te yüzde 35,40,45 ya da 50 oranında zam yapılırsa yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte hesaplamalar...

Asgari ücret belirleme süreci devam ederken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ikinci tur görüşmelerini tamamladı ve üçüncü toplantısını bu hafta içinde gerçekleştirecek. İşçi tarafı, asgari ücret zammında ev kirası, temel giderler ve geçim koşullarının dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, hükümet ve işverenin bu konudaki yaklaşımına bağlı olarak üçlü mutabakatla sonuca varmayı umut ettiklerini belirtti.

Toplantıda, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında yapılan görüşmeye Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık etti. Temel ekonomik verilerin ele alındığı toplantıda, kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve taşeron bir işçi gibi farklı sektörlerden katılımcılar da yer aldı. Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaştı.

Ağar, toplantı sonrasında herhangi bir rakam vermediklerini belirterek, "Toplantıda TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve işverenin görüşleri alındı. Heyetimizdeki 4 işçi arkadaşımız geçim şartlarını anlattı. Görüşmeler süratle devam edecek" açıklamasını yaptı. Ağar, bu hafta içinde tekrar bir araya gelerek görüşmelere devam edeceklerini ifade etti.

KİRA GİDERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULSUN

Asgari ücretin belirlenmesinde ev kirası, temel giderler ve genel geçim koşulları gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Ağar, büyükşehirlerdeki ev kira maliyetlerinin 10 bin liradan aşağı olmadığını belirtti. Asgari ücretin, insanların geçim şartları ve alım gücünün düşünülerek belirlenmesi gerektiğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? İŞTE OLASI HESAPLAMALAR

Asgari ücrete yapılacak zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar şu şekilde: Yüzde 35'lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira, yüzde 40'lık zamda 15 bin 962 lira, yüzde 45'lik zamda 16 bin 532 lira, yüzde 50'lik zamda ise 17 bin 103 lira olacak.

Etiketler :