15 Yıldır Emekli Maaşlarına Ekleniyordu! O Para Artık Ödenmeyecek...

15 Yıldır Emekli Maaşlarına Ekleniyordu! O Para Artık Ödenmeyecek...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayı itibarıyla emekli maaşlarına yapılacak zam için yeni bir uygulamaya gidileceğini belirtti. Değişecek sistem, milyonlarca vatandaşa 15 yıldır yapılan ödemenin kaldırılacağı anlamına geliyor.

Türkiye'de son yıllarda meydana gelen yüksek enflasyon, iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlerin katlanarak zamlanmasına neden olurken, 2016 yılına kadar asgari ücretin üzerinde olan emekli maaşı, AKP döneminde adeta sefalet ücretiyle eşitlenmiş durumda.

Yeni yılda 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücrete karşın, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak duyurulurken, emekli aylıkları ve asgari ücret arasında makas da tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüş oldu.

2009'DAN BERİ ÖDENEN PARA ARTIK VERİLMEYECEK

3 Ocak itibarıyla yüzde 37.56 olarak açıklanan 6 aylık enflasyon farkına ek olarak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için bugün yapılan duyuru ile yüzde 5 ek zam verileceğini açıklayan Erdoğan, böylelikle toplam zam tutarının yüzde 42.56'ya yükseleceğini açıkladı.

mmm5.jpgBuna karşın, söz konusu artış oranlarının kök maaşlara eklenecek olması, halihazırda 7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının yalnızca yüzde 33.34 oranında artarak 10 bin liraya yükselmesine neden oldu.

Yapılan zammın açıklandığı esnada Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "Memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecektir" ifadelerinin kullanılması ise maaş hesaplama sisteminde köklü bir değişikliğe gidildiğinin habercisi oldu.

doooo.jpgTÜM MAAŞLARA AYNI ORANDA ZAM YAPILACAK

Türkiye'de ilk olarak 2009 yılında verilen ve 15 yıldır kesintisiz şekilde uygulanan refah payı eklemesi, böylelikle tarihe karışmış olacak. Geçtiğimiz yıl yüzde 14 olarak uygulanan refah payını, bu yıl rekor enflasyona rağmen yüzde 5'te tutan iktidar, Temmuz ayı itibarıyla statü fark etmeksizin tüm emeklilere aynı artış oranını yansıtmaya hazırlanıyor.

Böylelikle işçi emeklileri, Temmuz ayında yapılacak artışla birlikte memur ve memur emeklisi ile aynı oranda zam olacak. Erdoğan, söz konusu yenilik ile yıllar geçtikçe SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile emekli sandığı ve memur maaşları arasındaki makasın kapanacağını belirtti.

mmm1.webp

Etiketler :