İstanbul'da baraj alarmı: Doluluk yüzde 50'nin altına geriledi
İstanbul'un barajlarında doluluk oranı, yaz sıcakları, azalan yağışlar ve artan su tüketiminin etkisiyle yüzde 49,94'e düştü. Uzmanlar, İstanbul'un son 10 yılın en düşük üçüncü seviyesinde olduğuna dikkat çekerek su tasarrufu çağrısı yaptı.
İstanbul'un su kaynaklarında alarm veren düşüş sürüyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kente su sağlayan barajların doluluk oranı 14 Ağustos itibarıyla yüzde 49,94'e geriledi. Böylece barajlardaki doluluk, yıl içinde ilk kez yüzde 50 seviyesinin altına indi.
Kentteki barajlar 11 Mayıs'ta yüzde 72,05 doluluk oranıyla yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak yaz aylarında yağışların azalması, sıcaklıkların yükselmesi ve su tüketiminin artmasıyla birlikte doluluk oranındaki düşüş hız kazandı.

EN YÜKSEK DOLULUK ELMALI BARAJI'NDA
İstanbul'a su sağlayan barajlar arasında doluluk oranının en yüksek olduğu kaynak Elmalı Barajı oldu. Barajlardaki son durum şöyle:
* Ömerli: yüzde 71,05
* Darlık: yüzde 67,70
* Elmalı: yüzde 80,70
* Terkos: yüzde 42,12
* Alibey: yüzde 48,33
* Büyükçekmece: yüzde 35,05
* Sazlıdere: yüzde 28,37
* Istrancalar: yüzde 34,10
* Kazandere: yüzde 22,85
* Pabuçdere: yüzde 16,80
Kente su sağlayan baraj ve göletlerin toplam biriktirme hacmi 868 milyon 683 bin metreküp seviyesinde bulunurken, mevcut su miktarı 433,46 milyon metreküp olarak ölçüldü.
İstanbul'un su ihtiyacı yalnızca barajlardan karşılanmıyor. Bu yıl Melen ve Yeşilçay'dan da kente toplam 487,87 milyon metreküp su alındı.
SON 10 YILIN EN DÜŞÜK ÜÇÜNCÜ SEVİYESİ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, mevcut tablonun dikkat çekici olduğunu belirtti.
Toros, son 10 yılın aynı dönemindeki verilere işaret ederek İstanbul'un 2023'ten sonra en düşük üçüncü baraj doluluk seviyesini yaşadığını söyledi.
İSKİ verilerine göre 14 Ağustos tarihinde baraj doluluk oranları yıllara göre şöyle gerçekleşti:
2016: yüzde 57,14
2017: yüzde 66,82
2018: yüzde 68,35
2019: yüzde 63,59
2020: yüzde 52,67
2021: yüzde 62,92
2022: yüzde 62,12
2023: yüzde 33,81
2024: yüzde 53,02
2025: yüzde 47,32
2026: yüzde 49,94
Bu veriler, İstanbul'da su kaynakları üzerindeki baskının yaz aylarında yeniden arttığını ortaya koyuyor.
GÜNLÜK SU TÜKETİMİ 3,5 MİLYON METREKÜP
Prof. Dr. Toros, İstanbul'da günlük su tüketiminin yaklaşık 3-3,5 milyon metreküp seviyesinde olduğunu belirterek, mevcut tüketim hızının barajlardaki su miktarı açısından kritik olduğuna dikkat çekti.
Toros, son günlerde günlük tüketimin 3,4 milyon metreküpün üzerinde gerçekleştiğini ve bu hızla 100 günde yaklaşık 350 milyon metreküp su tüketilebileceğini ifade etti.
Uzman, sıcak havaların hem insanların hem de bitkilerin su ihtiyacını artırdığını vurgulayarak suyun daha verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti.
UZMANDAN SU TASARRUFU ÇAĞRISI
Toros, İstanbul'da yağmur suyunun yerinde biriktirilmesi ve yeniden kullanılmasının önemine işaret etti. Park, bahçe, site, apartman ve iş yerlerinde yağmur hasadının yaygınlaştırılabileceğini belirten Toros, kentteki su kaynaklarının korunması için bireysel tüketimin de azaltılması gerektiğini söyledi.
İstanbul'da kişi başına günlük su tüketiminin yaklaşık 200 litre olduğunu belirten Toros, bu miktarın 100 litre seviyesine çekilmesi gerektiğini ifade etti. (AA)
Görkemli baraj 40 günde yerle bir oldu: Duvarları bir anda yarıldı
Suyu aldı ama tekrar havalanamadı! Yangın söndürme uçağı barajda kaldı: İşte o anlar