Memur Ve Emeklilere Yeni Zam Teklifi Ne Olacak? İşte Yanıtı…

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü kulağı Ankara’da… Kamu işveren heyeti, bugün saat 14.00’te memur ve memur emeklilerine yönelik 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin yeni zam teklifini açıklayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 14 Ağustos Pazartesi günü 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ayı için yüzde 9, 2025'in ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için yüzde 5 zam teklif etmişti.

Bu teklif; Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK cephesinde tepkiyle karşılandı. Sendikalar, teklifin revize edilmesini istedi.

Bir “tık” daha yüksek

Kamu işveren heyetinin, bugün sunacağı ikinci teklifinde zam oranını bir miktar artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ankara’da güvenilir kaynaklar, yeni teklifle ilgili olarak, “Kamu işveren heyeti, teklifi deyim yerindeyse ‘bir tık’ daha yukarı çekebilir. Ancak, önceki teklifin çok üstüne çıkacak bir artışın söz konusu olmayacağını söylemek mümkün” dedi.

Sendikalar, bugün masaya gelecek yeni teklifi bekliyor. Sendikalar, Merkez Bankası’nın, 2024 enflasyon tahmininin yüzde 33 olduğuna işaret ederek, teklifin bu oranın üzerine çıkmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.

Ancak... Kamu işvereninin, zam pazarlığında pozisyonunu koruyacağı, bu nedenle sendikaların beklenti ve taleplerinin karşılanmasının güç olduğu ifade ediliyor.

22 Ağustos ve sonrası

Kamu işveren heyeti, bugünün ardından 22 Ağustos Salı gününe dek yeni teklif sunabilecek. 22 Ağustos’ta müzakereler sonuçlanacak. Anlaşma çıkması durumunda 3 günlük bir süre söz konusu olacak.

Bu süre içinde de anlaşma sağlanamaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na konu taşınacak. Kurul, en geç 31 Ağustos’ta kararını verecek. Heyetin, kararı uyarınca memur ve memur emeklilerine zam yapılacak.

Memur-Sen ne talep etmişti?

Memur-Sen, 2024 yılı için birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 zam talebinde bulunmuştu. 2025 yılı için ilk altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 zam istemişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi