Mehmet Şimşek ikna oldu mu? Şimşek'e yakın kaynaklar cevapladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce görüştüğü ancak teklifini kabul etmediği ileri sürülen eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le ilgili sözleri, Ankara'da siyasi ve ekonomik kulisleri hareketlendirdi.
Erdoğan, "Ekonomi politikalarımızı daha da güçlendirmek için ciddi hazırlıklar yürütüyoruz. Mehmet Şimşek'in koordinasyonundaki ekip bu doğrultuda hazırlıklar yapıyor" dedi.

Şu İki soru gündeme geldi: Birincisi, Şimşek ikna edildi mi? İkincisi, Erdoğan'ın sözünü ettiği, koordinasyonunu Şimşek'in yaptığı ekonomi ekibinde kimler yer alıyor?

Ekipte, kamuoyunun yakından tanıdığı, bir dönem bakanlık da yapan iki isim öne çıkıyor. 2021 yılı Eylül ayından itibaren faiz indirimlerinin başladığı süreçte affını isteyerek, görevden ayrılan eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan. Elvan'ın yerine yardımcısı Nureddin Nebati göreve getirilmişti.

Elvan'ın, kendisinden 3 gün önce Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan ve tartışmalı biçimde 2021 yılının Mart ayında görevden alınan Naci Ağbal gibi faiz indirimine karşı çıktığı için istifasının istendiği gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Elvan yerine Nureddin Nebati tercihinde o dönemde uygulamaya konulan, ağır sonuçları hızla ortaya çıkan "yeni ekonomi politikalarına uyumlu bakan" anlayışı etkili olmuştu.

Bakan Nebati, daha sonra bu politikayı "Biz ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var" sözleriyle özetlemişti.

İkinci isim, Cevdet Yılmaz. Yılmaz, 2007 seçimlerinde AK Parti Bingöl milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Yılmaz, Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma Bakanlığı yaptı. Halen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini sürdürüyor.

Şimşek ekipte mi?

Hükümetin, seçime giderken en zayıf karnını ekonomik kriz oluşturuyor. Ekonomi yönetimi ve anlayışı da güven vermiyor; vatandaş da bu ağır sorunları çözebileceği inancı doğurmuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kritik aşamada Şimşek'le peş peşe görüşmeler yaptı. Şimşek, bir türlü ikna edilemedi. Şimşek, siyasete girmeyeceği mesajını verdi.

Erdoğan'ın, dünkü "Ekonomi politikalarımızı daha da güçlendirmek için ciddi hazırlıklar yürütüyoruz. Mehmet Şimşek'in koordinasyonundaki ekip bu doğrultuda hazırlıklar yapıyor" sözleri, gözlerin bir kez daha Şimşek'e çevrilmesine yol açtı.

Şimşek'e yakın kaynaklar açıkladı

Şimşek'e yakın kaynaklarla konuştuk. Buna göre Şimşek'in, organik olarak partide etkin ve tam zamanlı olarak yer alacağını ve bu konuda görüş birliğine varıldığını söylemek pek mümkün değil. Ancak Şimşek'in, talep edilmesi durumunda deneyimlerini ve birikimlerini aktarabileceği ifade edildi.
Görünen o ki yoksulluğu genişletip derinleştiren ekonomide "heterodoks" politikalar iflas etti. İktidar, yeniden "ortodoks" politikaları konuşuyor. Ekibin de bu politikalara uygun olarak biçimlendirilmesine çalışılıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi