İşte Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan İle İlgili Bazı Gerçekler

Hafize Gaye Erkan, ABD’den apar topar Türkiye’ye geldi. Erkan, önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le ardından da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştü. Erkan, beklendiği gibi Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı. Erkan, ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçti.

Erkan’la ilgili haberlerin, yorumların ve iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Erkan’ın, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın akrabası olduğu yönünde bir iddia da ortaya atıldı. Ankara’da, ekonominin yüksek katları ile Erkan’la ilgili konuştuk.

İşte, Merkez Bankası Başkanı Erkan’la ilgili bazı gerçekler:

ÖZAL’IN AKRABASI DEĞİL: Hemen söyleyelim. Erkan’ın annesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hemşehrisi. Erkan’ın annesi İkizdereli, babası Elazığlı. Erkan’ın, Özal’la ve Özal ailesiyle bir akrabalığı bulunmuyor.

NEREDE KALIYOR: Erkan, ABD’den apar topar Türkiye’ye geldi. Ev tutmak ya da lojman ayarlamak için zamanı olmadı. Erkan’ın, 9 aylık bir oğlu var. Erkan, halen bir akrabasının yanında kalıyor.

LOJMAN BAKILIYOR: Erkan’a, Merkez Bankası’nın lojmanları gezdirildi. Henüz, uygun bir lojman bulunamadı.

ÇANKAYA KÖŞKÜ: Çankaya Köşkü yerleşkesinde bulunan bir lojman da seçenekler arasında yer alıyor. Erkan’a, bu binanın da kısa süre içinde gösterileceği kaydedildi.

KİRALAMA DA GÜNDEMDE: Uygun bir lojman bulunmaması halinde konut kiralanacak. Kirayı, Merkez Bankası’nın üstlenebileceği ifade ediliyor.

İSTANBUL’A TAŞINMA: Atatürk döneminde, 1930 yılında kurulan Merkez Bankası’nın, İstanbul'a taşınması planlanıyor. İstanbul’da, Merkez Bankası kulesinin inşaatı devam ediyor. Kule, 352 metre yüksekliğinde olacak. İnşaatı Limak yürütüyor. Projenin, 1 yıldan önce tamamlanması olası görünmüyor. Erkan da inşaatın tamamlanmasının ardından İstanbul’a geçecek. Erkan’a, Merkez Bankası’nın yeni binasının yakınındaki sitelerden bir konut kiralanabileceği belirtiliyor.

22 HAZİRAN SINAVI: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni dönem faiz politikasıyla ilgili konuştu. Erdoğan, “Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, ‘Hayırlı olsun’ dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik” dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), 22 Haziran’da toplanacak. Haziran ayı PPK toplantısının ardından faiz kararı, Merkez Bankası Başkanı Erkan tarafından duyurulacak. Erdoğan’ın açıklamaları, faiz artışı beklentisini daha da güçlendirdi. Ekonomi çevrelerinde değişik oranlar dile getiriliyor. Banka, son toplantısında politika faizini yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutmuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi