İşte Ankara-Sivas YHT bilet fiyatları... Hıza, sinyalizasyon ayarı...

Tarihi nitelikteki, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı da hizmete sunuldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas Hızlı Tren Hattımız Mayıs ayı sonuna kadar ücretsiz... Milletimize hayırlı olsun" dedi.

Seçim öncesinde açılan hatla ve bilet fiyatlarıyla ilgili merak edilen bazı konular ve soru işaretleri bulunuyor. İşte, bu konudaki sorular ve yanıtları:

BİLET FİYATI NE OLACAK?

Bilet fiyatlarıyla ilgili çalışma büyük ölçüde tamamlandı. Ankara-Sivas YHT bilet fiyatının, 250-260 TL düzeyinde açıklanması (son dakika bir değişiklik olmazsa) bekleniyor. Ankara-Yozgat arası bilet fiyatı da 130-150 TL aralığında öngörülüyor. Kaynaklar, bilet tarifelerinin kısa süre içinde kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

BU FİYAT NASIL HESAPLANDI?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD, hat hizmete sunulmadan önce çalışma yaptı. Karayolu taşıma ücretleri alındı. Halen Ankara-Sivas karayolu otobüs bilet fiyatı 350-400 TL aralığında bulunuyor. Bu fiyat da baz alınarak, YHT bilet ücreti hesaplandı.

hizli-tren.jpg

SEYAHAT SÜRESİ KAÇ SAAT OLACAK?

Saatte 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilen Ankara Sivas hızlı tren hattı ile seyahat süresi, en son aşamada 2 saate kadar inecek. İnşaat aşamasında büyük sorunlar yaşanan, hattın Elmadağ bölümü ve tüneller bir süre için seyahat süresinin uzamasına yol açacak. İlk aşamada öngörülen seyahat süresi, en az 2 saat 35 dakika.

SİNYALİZASYON ÇALIMASI DEVAM EDİYOR MU?

Hattın, bir bölümünde (Kırıkkale Balışeyh'den Ankara'ya) sinyalizasyon çalışmalarının (test ve benzeri süreçler) sürdüğü, Sivas'tan gelen hızlı trenin bu bölümde hızını belirgin biçimde düşüreceği belirtiliyor. Tren, Ankara'dan da söz konusu noktaya kadar düşük hızla gidecek. Sonra hızını artıracak. Bu da doğal olarak seyahat süresinin uzamasına yol açacak. Kaynaklar, 2 aylık bir dönem içinde sinyalizasyon konusundaki eksiğin tamamlanabileceğini söyledi.

ÜST YAPIDA BAŞKA ÇALIŞMA VAR MI?

Yüksek hızlı tren hatlarının iki yanı, can ve mal güvenliği için güvenlik altına alınıyor. Ankara-Sivas hattında da bu çalışmalar devam edecek.

KAÇ İLİ KAPSIYOR?

Üç ili doğrudan ilgilendiren Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas'taki 1,4 milyon vatandaşı seyahat olanağına kavuşturacak.

KAÇ İSTASYON BULUNUYOR?

Hattın uzunluğu 405 kilometre... Hatta Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi