Gündeme Bomba Gibi Düşen İddia: BOTAŞ'ta 'Gizli' Pazarlık

Türkiye, doğal gaz gereksiniminin yarıya yakın bölümünü uzun yıllardır Rusya'dan karşılıyor. Rusya'dan, Mavi Akım ve TürkAKım boru hatları üzerinden doğal gaz ithal ediliyor.

BOTAŞ, Rusya'dan ithal ettiği gazın parasını bugüne dek zamanında ve hiçbir tereddüde yer vermeyecek biçimde ödedi.

Ancak, ülke ekonomisinin son yıllarda içine düştüğü derin ekonomik kriz ve dolar gereksinimin katlanması sıra dışı bir adımı gündeme getirdi. BOTAŞ, Rusya'dan aldığı gazın borcunu ötelemeye başladı. Ötelenen borç tutarının milyarlarca dolara ulaştığı hesaplanıyor.

Sektör kaynaklarına göre, Rusya'ya ithal edilen doğal gazdan biriken ve ötelenen borç tutarı en az 20 milyar dolar düzeylerinde bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya’nın ertelediği doğal gaz faturasının 20 milyar dolar tutarında olup olmadığı sorusuna, “Denilen rakam öyle değil, onu da düzeltmiş olalım” karşılığını vermişti. Dönmez, ancak ertelenen tutar hakkında bilgi vermemişti.

Dönmez, Rusya ile gaz borcunun ötelemesine ilişkin anlaşmanın ödemeler dengesi için yapıldığını belirterek, “Bu (müzakereler) tamamen Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda götürdüğümüz, ödemeler dengesi açısındandır. Bu ticari ilişkiler açısından her zaman yapılabilen, geçmişte de yapılan hadiseler” demişti.

Rusya'nın, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerine giderken durduğu yer, izlediği politikalar ve AKP'ye desteği tartışılırken, çok önemli bir gelişme gündeme bomba gibi düştü.

Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, Twitter hesabından önemli bir paylaşım yaptı. Aktürk'ün paylaşımı şöyle:

"Gazprom BAşkanı Aleysey Miller, Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkeleri geziyor. Seçim sonrasında BOTAŞ’tan alacakları karşılığında BOTAŞ’ı devralabileceklerini ve bunu konuşacaklarını, Mavi Akım ve diğer borç ve alacaklarla ilgili müzakerelerle birlikte ele alacaklarını ifade etmiş. Eğer mevcut Erdoğan yönetimi devam ederse kapalı kapılar ardında bunlar konuşulacak. Benden söylemesi."

Aktürk, başta doğal gaz olmak üzere enerji sektörünü uluslararası boyutuyla da çok yakından takip eden, analizleri isabetli çıkan Türkiye'nin önde gelen uzmanları arasında yer alıyor.

Ali Arif Aktürk'le borç öteleme ve Gazprom'un BOTAŞ'ı devralma niyetini konuştum. Aktürk, söz konusu paylaşımının kritik önemde olduğunu söyledi, daha fazla ayrıntıya girmek istemedi.

Aktürk'ün, paylaşımındaki şu bölüm son derece önemli ve uyarıcı nitelikte: "Eğer mevcut Erdoğan yönetimi devam ederse kapalı kapılar ardında bunlar konuşulacak. Benden söylemesi."

Evet, 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde enerji sektörünü de içine alan "müzakereler" ve "niyetler" tek tek ortaya çıkıyor.

Söz, uzgörü sahibi ve ülkesini seven seçmende...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi