Gayrimenkulde De Gazladı! Bir Genel Müdür Ve Bir Belediye Başkanının İşleri...

Doğal gaz sektörü ve gayrimenkul... İki farklı alan, iki farklı sektör. Dev bir kamu enerji şirketinin genel müdürü ve gayrimenkul işi... Fotoğrafa, eski bir belediye başkanı da dahil olunca konu daha da çarpıcı hale geliyor.

TÜRKİYE VE BOTAŞ

Bir kamu şirketi olan BOTAŞ, Türkiye'nin doğal gaz ithalatında ve ticaretinde önemli bir işlev üstleniyor. Şirket, doğal gaz ihtiyacını ithalat yoluyla karşılıyor. Bu amaçla değişik ülkelerle gaz alım satım anlaşmaları imzalıyor.

BOTAŞ'ın halen Rusya, İran ve Azerbaycan'la boru hatları üzerinden gaz ithalatına yönelik sözleşmeleri bulunuyor. Başta ABD, Katar olmak üzere değişik ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) da ithal ediyor.

BOTAŞ; konutlarda ısınmadan sanayiye, elektrik üretiminden ticarethanelere kadar her alanda ve her kesimin yoğun biçimde kullandığı doğal gazı uygun koşullarda ve kesintisiz sağlaması için incelikli diplomatik görüşmeler yapması gerekiyor. BOTAŞ yönetiminin bu anlamda göstereceği başarı, sanayicinin Avrupalı rakiplerine karşı rekabet şansını artırırken, 85 milyonun cebini de ekmeğini de doğrudan etkiliyor.

BOTAŞ GENEL MÜDÜRÜ ÖZCAN

Burhan Özcan, Mayıs 2016'da BOTAŞ Genel MÜdürü olarak atandı. Devlette, tam 7 yıldır üst yönetici olarak görev yapıyor.

Özcan, BOTAŞ Genel Müdürü olarak görev yaparken, gayrimenkul işine de girdi. Özcan, 5 Temmuz 2021 tarihli ticaret sicil gazetesine göre 24 Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Bu görevi, 23 Haziran 2024 tarihine kadar sürdürecek.

ESKİ BİR BELEDİYE BAŞKANI

24 Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı, yıllarca AKP’den Küçükçekmece Belediye Başkanı olarak görev yapan Aziz Yeniay yürütüyor. Yeniay, Mall of İstanbul'un arazilerini ucuza kapatmak için yanıltma yöntemiyle iki kez imar değişikliği yaptığı iddialarıyla gündeme gelmişti.

Yeniay'ın, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdüğü söz konusu şirket, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım fonları kurmak ve yönetmek üzere 2014 yılında izin aldı. Şirket, 2015 yılında kuruldu ve faaliyete başladı.

Şirketin resmi (http://24gayrimenkul.com) internet sitesine göre 24 Gayrimenkul, Mall of İstanbul’daki bin 500 metrekare merkez ofisinde İstanbul’un mimari açıdan değerli ve vazgeçilmez bir parçası olacak yeni projeleri geliştirmek üzere çalışıyor; 24 markalı bir projede “barınma” değil, “24 saat yaşama” deneyimi tasarlanıyor.

FOTOĞRAF SİTEDEN KALDIRILDI

24 Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ'nin “üst” yöneticisi olduğu belgelenen BOTAŞ Genel Müdürü Özcan'ın fotoğrafı, bir anda şirketin resmi internet sitesinden kaldırıldı. Sitede, daha önce Yönetim Kurulu Başkanı Yeniay'la birlikte aralarında Özcan'ın da bulunduğu Yönetim Kurulu üyelerinin fotoğrafları bulunuyordu.

Şirketin, üst yönetimiyle ilgili son değişiklik 11 Ekim 2022 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlandı. Buna göre 24 Gayrimenkul'un yönetim kuruluna Ahmethan Yılmaz ve Mehmet Çelik üye olarak seçildi. Erdem Güler'in üyeliğine son verildi. Gazetede, Özcan'ın durumuna ilişkin yeni bir bilgi yer almadı.
24 Gayrimenkul'un resmi internet sitesinde de bir düzenleme yapıldı. Siteye, üst yönetimin bir arada olduğu toplu bir fotoğraf konuldu. Özcan'ın, bu fotoğrafta yer almaması dikkat çekti.

Şimdi, soru şu: Devletin kontrolündeki en kritik enerji şirketleri arasında yer alan BOTAŞ'ın Genel Müdürü Özcan, 24 Gayrimenkul'un yönetiminden ayrıldı mı? Yoksa sadece fotoğrafı, 24 Gayrimenkul'un internet sitesinden mi kaldırıldı? Bu sorunun yanıtını çok kısa süre içinde alacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi