EPDK Başkanı Doğal Gaz Şirketlerine Yazı Gönderdi: İşte Şirketlerden İstenilenler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'nde, konutlarda doğal gazın 1 ay ücretsiz, 1 yıl boyunca da indirimli olacağını açıkladı.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023 tarihine kadar olan faturalarının tamamı ve 1 Mayıs 2024'e dek gelecek olan sonraki faturalarının 25 metreküpe kadar olan bölümü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, uygulamaya ilişkin yazılı açıklamasında, usul ve esasları belirlediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Dağıtım şirketleri ile görüştük, gerekli yazıyı gönderdik. Kesinlikle hiçbir tüketicimizin hakkı zayi olmayacak. Tahsil edilen faturalar varsa iptal edilecek ve vatandaşlarımıza iade edilecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları da uygulamadan yararlanacak. Bir aylık tüketimi tespit edilecek ve akabindeki ay o miktarda doğal gaz vatandaşımızın kartına ücretsiz yüklenecek."

EPDK Başkanı Yılmaz şirketlere yazı gönderdi

EPDK Başkanı Yılmaz imzasıyla bugün (1 Mayıs 2023 tarihli) tüm şehir içi doğal gaz şirketlerine bir yazı gönderildi.

Yazıda, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine işaret edilerek, "İlgili Kararnameye ilişkin usul ve esaslar Kurumumuz (EPDK) tarafından, Karara (Cumhurbaşkanı) ilişkin usul ve esaslar ise Bakanlık (Enerji Bakanlığı) tarafından önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır" denildi.

Gaz şirketlerinden istenenler

Yazıda, şehir içi gaz dağıtım şirketlerinden söz konusu usul ve esaslar yayımlanana kadar şu adımları atması istendi:

>> Tüketim Bedeli: Şirketiniz tarafından düzenlenen faturaların Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına ilişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’ine uygun şekilde KDV öncesi tüketim bedelinin hesaplanarak gösterilmesi,

>> Yüzde Yüz İskonto: Hesaplanan toplam tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz oranında iskonto yapılarak ödenecek tutarın fatura üzerinde 0 (sıfır) TL olarak gösterilmesi,

>> Faturaya Cumhurbaşkanlığı Düzenlemesi İfadesi: Söz konusu tüketim faturasının açıklamalar kısmına, faturanın ilgili Cumhurbaşkanlığı düzenlemeleri kapsamında karşılandığına dair açıklayıcı bir ibarenin eklenmesi,

>> Ayrı Bir Fatura: Abonenin ilgili Cumhurbaşkanlığı düzenlemeleri kapsamına giren tüketim bedelleri dışındaki tüm borçlarının (geçmiş dönem borçları, güvence bedeli, bağlantı bedeli, açma-kapama bedeli vb.) ayrı bir faturada gösterilmesi,

>> Ön Ödemeli Aboneler: Ön ödemeli sistem ile doğal gaz kullanan ilgili Cumhurbaşkanlığı düzenlemeleri kapsamındaki tüketiciler için okuma sonrasında bırakılacak bildirimde, tüketim miktarlarının ilgili Cumhurbaşkanlığı düzenlemeleri kapsamında karşılanarak hesaplarına alacak olarak yansıtıldığına ve bir sonraki alımda bedelsiz olarak kredi yüklemesi yapılacağına dair açıklayıcı bir ibare eklenmesi istendi.

Yazıda, bu konularda gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasının, sürecin aksamaması için bütün önlemlerin alınmasının önemine işaret edildi.

Gözler Ankara'da Olacak

Doğal gaz dağıtım şirketleri, bu yazının ardından kolları sıvadı, gerekli hazırlıkları yapmaya başladı.
Ancak gözleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK'nın önümüzdeki günlerde belirleyeceği belirtilen usul esaslarda olacak. Çünkü, uygulamaya ilişkin kafalarda yer alan soruların yanıtları ve bütün ayrıntılar söz konusu usul ve esaslarda yer alacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi