Elektrik fiyatları vatandaşı çarpmıştı, peki Erdoğan elektrik fiyatını birdenbire neden indirdi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere elektrikte tüm abone gruplarına (konut, sanayi ve ticarethane) yüzde 15, doğal gazda da sanayiye yüzde 20 indirim yapılacağını açıkladı. Seçim öncesinde gelen bu açıklama, dikkatlerin küresel ve yerel ölçekte enerji fiyatlarına çevrilmesine yol açtı. Eski TEDAŞ Genel MÜdür vekili Osman Nuri Doğan, "Bu yetersiz indirim bir lütuf değildir. Girdi fiyatlarındaki düşüşler sonucu oluşmuştur" dedi.

Hükümet, bir süre öncesine kadar peş peşe gelen yüksek oranlı zamlarla vatandaşı çarpan elektrikte seçim sürecinde indirim yapma kararı aldı. Doğalgaza da sanayiye indirim yapılacağı açıklandı.
Eski TEDAŞ GEnel Müdür vekili Osman Nuri Doğan, elektrikte 1 Nisan'da yapılacağı açıklanan yüzde 15 indirimin, piyasa takas fiyatı (PTF) dikkate alındığında son derece düşük kaldığını belirterek, daha yüksek oranlı bir indirim yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.

elektrik.png

Doğan, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza indirim yapılmamasını da eleştirerek, küresel piyasalarda (Hollanda'daki gaz piyasası) doğal gazın fiyatının 500 doların (bu fiyat, bir süre önce 2 bin doları aşmıştı) altına indiğini vurguladı.

Doğan, BOTAŞ'ın santrallara sattığı doğalgaza indirim yapması durumunda elektriğe daha yüksek indirim yapılma olanağının doğacağına dikkat çekerek "Bu yetersiz indirim bir lütuf değildir. Girdi fiyatlarındaki düşüşler sonucu oluşmuştur" dedi.

Peki, seçim sonrasında elektrik fiyatları artar mı? Doğan, bu soruyu da şöyle yanıtladı: "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, elektrikte belirlenen azami uzlaştırma fiyatını (AUF) gözden geçirirse fiyatlar daha da aşağıya çekilebilir" dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi