Ekonomiye ilişkin ürküten veriler: Deprem ve yoksulluk enerjiyi vurdu!

11 ili vuran deprem ve ekonomik krize bağlı olarak derinleşmeye devam eden yoksulluk, "ürkütücü" yüzünü resmi verilerde de göstermeye başladı. Ekonomide yaşanan gelişmelerin en doğru biçimde ölçülebileceği veri seti sunan alanlardan biri enerji tüketimi. Türkiye'de, gerek elektrik gerekse de doğal gaz tüketimi adeta alarm veriyor. Veriler ürkütücü...

Bu yılın ocak-mart döneminde (Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin geçici verilerine göre) elektrik tüketimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında azaldı. Yılın ilk üç ayında toplam elektrik tüketimi, 79 milyar kilovat saat oldu.

Ocak, şubat aylarının ardından martta da elektrik tüketimi düşmeye devam etti. Martta, elektrik tüketimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 düşüşle 26 milyar 371 milyon kilovatsaate geriledi.

Çelik sektöründe fren

Doğal gaz tüketimi de düşüyor. Türkiye'de sanayinin merkezi olarak öne çıkan Gebze ve Adapazarı'nda, çelik sektörünün doğal gaz tüketimi geçen yıla göre yüzde 40'a yakın düştü.

Gübre ve petro-kimya sektörlerinin de gaz çekişleri belirgin biçimde geriledi. Söz konusu sektörlerin gaz tüketimlerinde görülen düşüş yüzde 30'un üzerine çıktı.

Enerji tüketimindeki bu gerileme bize neyi gösteriyor? Eski TEDAŞ Genel MÜdür vekili Osman Nuri Doğan, enerji tüketimindeki gerilemenin ana nedeninin süregelen ekonomik yavaşlama ve toplumun büyük bölümünün alım gücünde görülen sert düşüş olduğunu söyledi.

Şubat ayında 11 ili vuran büyük deprem felaketine de işaret eden Doğan, "Depremle birlikte 11 ildeki elektrik tüketim talebi ciddi oranda azaldı" dedi.

Yıl sonunda sert düşüş

Doğan, bu yıl sonunda elektrik tüketim talebinin geçen yılın çok çok altında gerçekleşeceğini bugünden söylemenin pek yanıltıcı olmayacağını vurguladı.

Doğan, bu yıl elektrik üreten barajlara gelen su miktarının da çok düşük olduğunu kaydederek, "Bu yılın ilk çeyreğinde barajlara uzun yıllar ortalamasının yüzde 54,9’u oranında su geldi. Bu oran, uzun yıllardır görülmemiş biçimde düşüktür" diye konuştu.

Özellikle kamuda enerjide tasarrufun önemine dikkat çeken Doğan, "Aslında resmi daireler elektrik tasarrufu yapsa ve bu konuya özen gösterip dikkat etseler bu önemli bir katkı sağlar. Özellikle doğal gazın uluslararası piyasalarda pahalı olduğu bugünlerde dışa bağımlılığımız bir parça azalmış olur" dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi