Araç Depolarına Zam Kuşatması... ÖTV Artışı Ve Kur Farkı Zamları Kapıda

Türkiye, 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Seçim sonrasında toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren başta vergi artışları olmak üzere bir dizi "can yakıcı" ekonomiye ilişkin adım gündeme gelecek.

Bunun ilk işaretini vergi uzmanı Ozan Bingöl verdi. “Nur topu gibi vergiler ve acı reçeteye hazır mısınız?” diyen Bingöl, kamu maliyesinde son dönemde mali disiplinin bittiğini, seçim ekonomisiyle birlikte ipin ucunun kaçtığını vurguladı.

Bingöl, seçim sonrasında haziran ve temmuz aylarında yeni vergilerin gündeme geleceğini kaydetti.

İkili kur sistemi

Türkiye, petrol gereksiniminin büyük bölümünü ithal ediyor. Bu nedenle dolar ve uluslararası piyasalarda benzin ve motorin fiyatlarındaki yukarı yönlü her hareket, Türkiye'nin enerji faturasının katlanmasına yol açıyor.

Türkiye'de, bir süredir ikili kur sistemi uygulanıyor. Merkez Bankası, Kapalıçarşı ve bankalar arasında oluşan 3 farklı kur söz konusu.

Bankalararası piyasada dün dolar/TL 19 TL 89 kuruşa, serbest piyasada 21 TL 25 kuruşa (21 TL 30 kuruş) ve bankalarda ortalama 21 TL 40 kuruşa satıldı. Serbest piyasa ile bankalararası piyasa arasındaki satış farkı, yüzde yüzde 7 düzeyine dek çıktı.

Akaryakıt dağıtım şirketleri seçim nedeniyle ikili kurdan kaynaklanan farkı, pompa satış fiyatlarına yansıtmıyor. Bunu bir yere not edelim.

ÖTV artışları

İkinci önemli konu benzin ve motorinden alınan ÖTV...

Türkiye'de satılan her litre benzinden halen 2,526 TL, motorinden de 2,055 TL ÖTV alınıyor. Ürün fiyatına önce ÖTV ekleniyor, ardından da yüzde 18 KDV tahsil ediliyor. Böylece, verginin vergisi alınıyor.
Akaryakıt piyasasında son günlerde seçim sonrasında ciddi bir ÖTV artışı konuşulmaya başlandı.
Sektör, akaryakıttaki ÖTV'nin birkaç katına kadar çıkabileceğini düşünüyor. Bir yıl içinde yerel seçimler yapılacak. Bu nedenle ÖTV artışının daha kontrollü ve çok fazla can yakmayacak biçimde yapılması bekleniyor.

İkili zam kıskacında

Benzin ve motorinde, seçim sonrasında önce ikili kur sistemiyle ilgili bir ayarlama yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Akaryakıt dağıtım şirketleri, söz konusu maliyeti benzin ve motorin fiyatına yansıtacak.
Dolar kurunun yukarı yönlü hareketinin devam etmesi halinde de kaçınılmaz olarak yeni zamlar gündeme gelecek.

Yaz aylarında (haziranda bekleniyor) gözler ÖTV artışında olacak. ÖTV'deki ayarlamaya bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları artacak, depoyu doldurmanın maliyeti katlanacak.
Son ve güncel bir haber verelim. Benzine, salı günü 77 kuruş zam yapılmıştı. Bu gece de 75 kuruş zam gelecek.

Seçim ve sonuçları vergi ve vatandaşın üstleneceği ek maliyet yönünden büyük önem taşıyor. Pazar günü sandıktan rasyonel politikaya dönüş yönünde çıkacak sonuç, vatandaşın doğrudan cebine ve hayatına yansıyacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi