"Antalya Büyükşehir Belediyesinin hangi tarikatlarla ilişkisi vardı; 4 bin bankamatik memuru iddiasının bununla ilgisi var mı...!(BÖLÜM 3-ANTALYA)"

Türkiye'de Süleymancıların (Süleyman Hilmi Tunahan'ın kurduğu bir tarikat) örgütlendiği iki il vardır. bunlardan ilki ve en önemlisi Antalya, ikincisi ise Denizli'dir. Sağ partiler için bu tarikat önemli bir oy deposudur (Bu tarikat 24 Haziran seçimlerinde AKP'yi destekledikleriyle ilgili bir açıklama yaptı ancak ardından müritlerini İyi Parti'ye yönlendirdikleri ortaya çıktı) . Örneğin son milletvekili seçimlerinde İyi Parti'yi destekleyip AKP'ye bir milletvekili kaybettirdikleri ile ilgil bilgi vardı.

Ancak Süleymancılar'ın lideri Tunahan tarikat için temel bir ilke belirlemişti; "İktidarlar desteklenmelidir". Yani tarikat siyasetçinin kim olduğuyla değil iktidarla ilgiliydiler. Tabi ki sağ iktidarlardan söz ediyoruz. Demokrat partiden Adalet Partisini oradan ANAP'a son olarak AKP'ye oy yağdırmıştı Süleymancılar.

Bir de Antalya'da eski başkan Menderes Türel'in başını yiyen "Gaye Vakfı" olayı vardır. Hatırlarsanız 2017'de Melih Gökçek ve Kadir Topçu ile birlikte Menderes Türel'in de görevden alınacağı belirtilmiş ve FETÖ ilişkisi iddia edilmişti. Gaye Vakfı Nakşibendi tarikatın liderleri Mehmed Zahid Kotku ve Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi öğretisinde kurulmuş doğrudan AKP'ye ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok yakın bir oluşumdu.

Yönetiminde AKP’li eski Bakan Hüseyin Çelik, AKP’li Milletvekilleri ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de yer aldığı Gaye Eğitim Vakfı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 'FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle OHAL kararnamesiyle kapatılmıştı. Ancak Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin başında olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin kuruluşunu sağlayan vakıf, Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükümde Kararname ile yeniden açılmıştı.

Türel'in Süleymancıların önemli bir arazi sorunun çözmesi (Biri Fethullah Gülen’in Arapsuyu mevkiine yapmak istediği çok büyük bir okul bileşkesi ile ikincisi Süleymancı Cemaati’nin 5 M Migros mağazasının altındaki alana villa tipi okul talepleriydi. Ve her iki okulun inşaatını da mühürlemişti. Süleymancı Cemaati ne etti, ne eyledi bilinmez ama bir şekilde okul inşaatındaki mührü kaldırtıp inşaatına devam etmişti. Yani Menderes Türel, çok büyük bir iyilik yapmıştı cemaate) büyükşehir belediyesinin tüm olanaklarını bu iki tarikatın emrine vermesi çok tartışıldı.

Büyükşehirin aldığı kararlarla; AVM, İş Merkezi konuta alanları Süleymancılara tahsis edildi. Değeri 100 milyon doların üzerinde olduğu ididası da vardı. Türel; hem kendisinin dahil olduğu vakıf ve tarikat aracılığıyla Antalya halkının önemli gelir kaynaklarını bu grupların emrine verdi.

Gelelim CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin'in iddialarına...

Tekin peşpeşe tweetler attı. İdiialar çok çarpıcıydı. Tekin'in iddiası şöyleydi;

"AK Parti'nin yönettiği her belediye borç batağında. Çalışmadan para kazananlar, ATM memurları Belediyeleri doldurmuş. Milletin parası, belediye kaynakları yolsuzluk ve israfa akmış. Her belediye iflas edecek hale gelmiş. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. @BocekMuhittin tam 4.000 bankamatik memurunun işine son verdi. Adana'da bankamatik memuru sayısı yaklaşık 6.000 Sn. @ZeydanKaralar01 da bu kişiler için gerekeni yapacağını açıkladı. CHP var, milletin sırtından geçinenlere geçit yok. Bu 10 bin bankamatik memuru ne demektir biliyor musunuz? Sadece Adana ve Antalya'da hizmet üretecek, çalışacak, namuslu ve dürüst 10 bin aslan gibi gencin işsiz kalması demektir. Çoluğunun çocuğunun rızkından kesip devlete vergisini ödeyenlerin emanetinin çalınması demektir. Bu 10 bin bankamatik memurunun millete maliyeti nedir? SGK ile birlikte ortalama her birinin maliyeti 2500 TL ise 10 bin kişinin her ay maliyeti: 25 milyon.Her yıl maliyeti: 300 milyon. 5 yıllık maliyeti: 1 milyar 500 milyon".

Adana ile ilgili ayrı bir başlık açılması gerekir ama Tekin'in bu iddiasına eski başkan AKP'li Menderes Türel'in yanıtı gecikmedi;

"Şu anda belediyede göreve başladınız ve tüm bilgiler elinizde. Antalya Büyükşehir Belediyesinin toplamda taşeron dahil 12 bin personeli var. Bunun Sayın Gürsel Tekin 4 bininin bankamatik olduğunu ve Sayın Muhittin Böcek tarafından işten çıkarıldığını söylüyor.Bu personelin 4 bini bankamatik ise Antalya'da gurur duyduğumuz katlı kavşakları, raylı sistemleri, altyapıyı, üst yapıyı ben kiminle yaptım Allah aşkına."

Sorulardan biri şu; "Bu bankamatik olduğu idida edilen memurların kaçı tarikat mensubuydu"...

Bu tartışmayı bitirecek isim Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'tir. Siyasi mülahazaları bir kenara itip gerçekleri halkla paylaşmak zorundadır.

Ama asıl sorular şunlar;

1-Sayın Türel Gümüşhaneli bir tarikatta (Gaye Vakfı) yine FETÖ'den suçlanan Fettan Tamimce zile birlikte neden yöneticilik yaptı. FETÖ ile geçmişte iltisakı bulunan dini gruplara hangi kolaylıkları gösterdi.

2-Süleymancılara 100 milyon doları aşan bir arazide mühürlenmiş inşaatları ve imarı yasaklanan bölgeleri hangi gerekçeyle imara açtı ve mühürleri kaldırdı.

3-Sayın Menderes türel Antalya halkının hakkı olar arazi gelir ve rantlarını görev süresi boyunca AKP'ye destek veya kişisel rant adına birilerine pazarladı mı.

Öncelikle soruların yanıtları verilmeli. Çünkü iddialara göre geçen dönem arsa ve arazi imar rantlarının (tutarın 1 milyar doları aştığı ileri sürülüyor) nasıl kullanıldığını halkın bilmesi gerekiyor....

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi