Ankara’da, Yüksek “Enerji”li Kritik Toplantı... Yerel Seçimler Ve Enerji Zamları…

Ankara, yüksek “enerji”li kritik bir toplantıya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik dağıtım şirketlerinin “patron”ları ve üst yöneticileriyle Ankara’da yarın saat 14.00’te bir araya gelecek.

Görüşme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehirleri bir kez daha kaybetmemek için “seferberlik” ilan edeceği 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde elektrikte izlenecek tarife politikası konusunda önemli bir dönüm noktası olacak. Görüşmede, elektrik zammının da konuşulması bekleniyor.

Zam tartışması

İktidarın, 21 yıldır elektrik ve doğal gaz tarifeleri konusunda duyarlı olduğu biliniyor. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde konuttan, sanayiye, ticarethaneden üreticilere tüm ülkeyi, 85 milyonu doğrudan ilgilendiren elektrik ve doğal gaz fiyatlarını “sabit” tutmak önemli bir politik strateji olarak görülüyor.

Enerji yönetimi, bu amaçla geçen hafta önemli bir karar aldı. Bir enerji KİT’i olan Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) bu yıl Aralık ayına dek 30 milyar TL dolayında “görev zararı” yazması karara bağlandı.

Bu kararın ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), EÜAŞ’ın aktif elektrik toptan satış tarifesini belirledi. Buna göre EÜAŞ, elektrik dağıtım şirketlerinin “kardeş” kuruluşları görevli tedarik şirketlerine (GTŞ) 1 TL 10 kuruştan elektrik satacak.

Piyasanın çok altında

Son günlerde piyasada birim elektrik fiyatı, 2-2,50 TL düzeyinde oluşuyor. EÜAŞ, 30 milyar TL zarar yazacak ve piyasanın çok altında bir fiyatla 1 TL 10 kuruştan GTŞ’lere elektrik satacak.

GTŞ’ler de ucuza aldıkları elektriği abonelerine satacak. Böylece GTŞ’lerin, aldıkları ile sattıkları elektrik arasındaki aleyhlerindeki fark nedeniyle oluşan finansman açıklarının kapatılması bekleniyor.

“Zam baskısı sürüyor”

Sektör, EÜAŞ’ın ucuz elektrik adımının önemli olduğunu, ancak GTŞ’lerin açıklarını kapatmaya yetmeyeceğini söyledi. Sektör, elektrikte tarifelerin üçer aylık dönemlerde gözden geçirildiğini anımsatarak, “Elektriğe, ekim ayında belli bir oranda zam yapılması beklenebilir. En az yüzde 15 dolayında” dedi.

Sektör, EÜAŞ üzerinden atılan adıma karşın zam baskısının sürdüğünü ifade ediyor. Ancak, seçimlere de kısa bir süre kaldı.

Ankara’da, Enerji Bakanı Bayraktar ve patronlar bu ortamda bir araya gelecek. Elektrik sektörü, enine boyuna konuşulacak. İktidarın, seçim hesabıyla enerji sektörünün tarife hesabı ne kadar tutacak? Gözler, yüksek enerjili toplantıda olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi