Akran Zorbalığıyla Okulsuz Topluma Hazırlık

“Okulsuz toplum” tüm dünyada ortaya atılmış bir kavram şimdilerde. Ne hikmetse aynı zamanda okullarda şiddet haberleri de sıklığını arttırdı. Şimdi diyeceksiniz “Ne alakası var? Niğde’deki zorbalığı nasıl planlasınlar.” Yahu zaten Niğde’deki zorbalığı planlamıyorlar ki… Bu bir kuluçka dönemi ve senelerdir olan bir sistemin sonucu olarak okulsuz topluma geçilecek. Senelerdir işlenen sistem nedir? Disiplin cezalarının ve kuralların olmadığı okullar, okulda arama yapılmasının yasaklanması, sosyal medyada “sen biriciksin”ci uzmanların patlaması, bencilce düşüncelerin yüceltilmesi, y kuşağının travmalarının kullanılması, “Ezilme ez” öğüdü veren ailelerin hortlaması, eğitimde kast sisteminin oluşması, sınavların değerinin azaltılması gibi konular zorbalığın artmasında temel oluşturdu. Çünkü okulun gücünü ve önemini azalttı. İşte böylelikle tüm dünyada korkunç akran zorbalığı haberleri yayıldı.

Hatırlar mısınız bilmem 2000’lerde tam da cep telefonlarının çıkmasıyla organ mafyası ve çocuk kaçırma haberleri patlamıştı. Aileler korkudan çocuklarını dışarı göndermemeye başladılar ve çocuklar evlere kapatıldılar. Sonrası malum dijital çağ… İşte şimdi de okullardaki vahşet olayları bizi okulsuz toplum anlayışına yaklaştırıyor.

Tatlı cümlelerle de süsleniyor mesela deniliyor ki “VR gözlükleriyle dünyanın her yerindeki müzeleri incelesek kötü mü olur?” Pandemide online eğitimde çoğu çocuğun cihazsızlıktan ders yapamadığı ülkemde de insanlar bunu alkışlıyorlar. “Ama Finlandiya’da…” diye de devam ediyorlar sanki Finlandiya ve bizim ekonomik koşullarımız, nüfusumuz aynıymış gibi.

Elbette şu an internetten her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Mesele okulların sadece akademik bilgi yuvası olarak görülmesi… Okullar; toplumsal yaşamın ilk düzenleyicileridir, kuralların ilk öğrenildiği, çocukların akranlarıyla sosyalleşme fırsatı yakaladığı, anıların biriktirildiği yerlerdir. Yani metaverse evreninde hedeflenilen “harika eğitim” hiçbir zaman gercekleşmeyecektir.

Sanmayın ki metaverse dünyasında daha az zorbalık olacak. Hacklemeler, emeklerin çalınması, yalnızlaştırma… Yani zorbalık sadece çağ atlayacak. Konuşmayı bilmeyen, kolay yönetilen, toplumsal hiçbir davranışa aşina olmayan, bilgi ve beceriden yoksun, yapayalnız, asosyal nesiller yetişecek olması da cabası…

Bu fütürist yazımı uğrayacağım tüm zorbalıklara rağmen “Ben demiştim” demek için yazdım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şafak Coştu Arşivi