Akbelen’de 5-6 Bin Ağaç Kesildi... Ne Kadar Daha Kesilecek? Ne Zaman Bitecek? İşte Yanıtı

Akbelen ormanı… Muğla-Milas’ta… Bölgede, özel sektör eliyle işletilen termik santralların kömür sahasını genişletmek amacıyla kesilen ağaçlar büyük bir öfke seli yarattı.

24 Temmuz'dan bu yana İkizköylüler, genç-yaşlı, kadın erkek, asırlık ağaçlara sarılarak kesimi durdurmak için direniyor. Kesilen her ağaç gözyaşlarıyla sulanarak, milyonların yüreklerine gömülüyor.

750 dönümlük ve önemli bölümü çam ağacından oluşan ormanda, tepkilere ve itirazlara karşın ağaç kesimi devam ediyor.

Güvenilir kaynaklara göre, bölgede bugüne dek en az 5-6 bin dolayında ağaç kesildi. Toplam sayının 10-15 bin aralığına ulaşması bekleniyor. Uzmanlara göre bölgede 16 bin dolayında ağaç bulunuyordu.

Hafta sonuna dek ağaç kesiminin süreceği belirtilirken, yeni haftanın hemen başında öngörülen sayıda ağacın kesme işleminin tamamlanması hedefleniyor. Ankara, planlamalarını bu takvime göre yapıyor.

İki santral için

Peki, tüm tepkilere karşın ağaç kesiminin devam ettiği bölge, Türk enerji sektörü açısından ne ifade ediyor?

Bölgede, Muğla-Milas’ta Yeniköy ve Kemerköy termik santralları bulunuyor. Yeniköy Termik Santralı’nda 2, Kemerköy Termik Santralı’nda 3 ünite bulunuyor. Söz konusu santralların kurulu gücü toplam bin 95 megavat.

Bu santrallar, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2-2,5’unu karşılıyor.

Söz konusu santralları, özelleştirme ihalesi sonrasında 23 Aralık 2014 tarihinde IC İçtaş ve Limak Enerji devraldı. Santrallar, devletten özel sektöre geçti ve halen özel sektör eliyle işletiliyor.

Bölgede (binlerce ağacın kesildiği Akbelen’de), 156 milyon ton dolayında yerli kömür rezervinin bulunduğu belirtiliyor. Ağaçların kesilmesinin ardından termik santralların kömür sahası genişletilecek. Sahadan çıkartılacak kömür, elektrik üretimi için kullanılacak.

Akbelen’in, doğanın ve ağacın enerjiyle ve sermaye ile imtihanı sürüyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi