Tansiyon hastalarına iftarda ‘damarları zorlayan stres’ uyarısı

Tansiyon hastalarına iftarda ‘damarları zorlayan stres’ uyarısı
Kalp ve tansiyon hastalarını iftarda aşırı yemek tüketimine karşı uyaran Prof. Dr. Ali Kubilay Korkut: “Uzun süre açlık sorunu sonrası iftar yaptıktan sonra kan şekeri birden bire yükselir. Metabolizma hızlı çalışmaya başlar. Kalp ve tansiyon rahatsızlığı yaşayanlarda damarları zorlayıcı bir streste yaşanır.”

Oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayında uzmanlar sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için uyarılarda bulunuyor. Dengeli ve yeterli beslenmenin sürdürülebilmesi için oruç tutan bireylerin özellikle de iftar yemeğinde dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken uzmanlar, günün verimli geçmesi için yeterli ve dengeli bir sahurun öneminin altını çizerek, sahurun günün önemli bir öğünü olan kahvaltının yerini aldığını vurguluyor.

Karar'dan Merve Şişman'ın haberine göre; Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık, kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine; güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden oluyor.

Sahurda ağır yemekler tüketmek ise gece metabolizma hızı düştüğü için bu yemeklerin yağa dönüşme hızını ve kişinin kilo alma riskini artırıyor. Bu şekilde beslenilmesi durumunda günün geride kalan dakikalarında enerji kaybı görülmesi ise kaçınılmaz oluyor.

Tuz tüketimine de dikkat

Öte yandan Kalp ve Damar Cerrahisi Profesörü Ali Kubilay Korkut, iftarda yüklü bir öğün tüketmekten kaçınılması gerektiğine işaret ediyor. Prof. Dr. Korkut, iftarda yenilecek besinlerin aşırıya kaçması durumunda kişilerin damarlarında yaşanabilecek sorunlara dair şu uyarılarda bulunuyor:

“Oruç tutan bireyler uzun süre açlık sorunu sonrası iftarını yaptıktan sonra kan şekeri birden bire yükseliyor. Metabolizma birden bire hızlı çalışmaya başlar. Kişilerde özellikle kalp ve tansiyon rahatsızlığı yaşayan kişilerde damarları zorlayıcı bir streste yaşanır. Orucun açıldığı zaman aşırı miktarda yememek lazım. Kronik tansiyon hastalarında tuz içerikli yemekleri yemek rahatsızlığa neden olabilir.”

Sıvı kaybında kanda pıhtılaşma riski

Gün boyu su tüketilmemesi nedeniyle kanda meydana gelebilecek yoğunlaşmaya da dikkat çeken Prof. Dr. Korkut, “Uzun süre olan susuzluk kanı yoğun hale getiriyor. Ter ve yoğunlaşmayla birlikte yaz zamanlarında su alınmadığında kan konsantrasyonu biraz daha fazla olacaktır. Hesaplanamayan sıvı kaybı olacaktır. Yaşlı insanlarda, kişilerde pıhtılaşma riski artırıyor” bilgilerini veriyor

Etiketler :