Yüksek Bürokrasi Bununla Çalkalanıyor... Adalet Bakanı Akın Gürlek’i İstemedi!

Geçmiş dönemde tartışmalı kararlara imza atan Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSK) sorumlu bakan yardımcılığı görevine atanmasına ilişkin tartışmalar devam ederken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un bu atamayı istemediği öğrenildi. Gürlek ismi doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından belirlendi.

Türkiye’nin kaderini belirleyen seçimlerin üzerinden 3 ay geçti. 5 Haziran 2023 günü açıklanan kabinede Adalet Bakanlığı koltuğu Yılmaz Tunç’a teslim edildi. Tunç’un bu göreve gelmesinin ardından Adalet Bakanlığı içerisinde guruplar arasında güç savaşları yaşanmaya başlandı. Tunç, güvendiği isimleri önemli adliyelerde komisyon başkanlığı görevine getirirken yanı başındakileri de güvendiği isimlerden seçti.


İki yardımcısını düşünüyordu

Önceki gün Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan ve tartışmalı pek çok davaya bakan Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSK) sorumlu bakan yardımcılığı görevine atandı. Adalet Bakanı Tunç’un Gürlek’in bu kadar kritik bir göreve getirilmesi istemediği öğrenildi. Aldığımız bilgiye göre; Tunç, bu göreve Ramazan Can ya da Niyazi Acar’ı getirmeyi planlıyordu. Ancak başarılı olamadı. Çünkü Akın Gürlek’in ismi Cumhurbaşkanı’na çok yakın biri tarafından güçlü bir şekilde desteklendi. Son hamlede ise Gürlek’in bu pozisyona gelmesini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan istedi.

Akın Gürlek; eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Sözcü gazetesinin bazı yazarlarının ceza aldığı davaların hakimiydi. Demirtaş’a "örgüt propagandası" suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası veren Gürlek, Canan Kaftancıoğlu'nu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. Gürlek, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladığı için "terör örgütü propagandası" suçundan 2,5 yıl hapis cezası vermişti. Gürlek, avukatların yargılandığı davada da görev almış, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 6'sı tutuklu 20 avukatın "Terör örgütü yöneticiliği" ve "Terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada toplam 159 yıl hapis cezası vermişti.

Kaynak:halktv.com.tr