Tane tane Sayıştay raporlarında olmayanlar

Bu yıl açıklanan Sayıştay raporları çok şey var gibi görünen ama tamamen içi boş raporlardan oluşuyor. 

Bakmayın öyle Cumhurbaşkanlığının yıllık harcamasını filan yayınladıklarına. Onu yayınlamak zorundalar zaten onu da yayınlamayınca geriye bir şey kalmıyor. 

Bakın bu yılki raporlarda Sayıştay “21-b” diye bilinen doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin tehdit altında olduğu dönemlerde doğrudan alım yöntemiyle yapılan ihaleler yapıldığından bahsediyor. 

Ve diyor ki böyle yapmaya gerek yok, pazarlık usulü yaparak fiyatları aşağı çekebilirsiniz. 

İyi güzel ama normalde Sayıştay bu 21-b alımlarının hangilerinin olduğunu, içeriklerinde neler alındığını, hangi firmalara ne kadar para ödendiğini açıklamalıydı. 

Bu seneki raporlarda bunların tamamı tırpanlandı. 

Bütün raporları okuyorum içerisinde elle tutulur bulgular yok. Ancak derine inip inceleyince bazı ipuçları yakalayabiliyorsunuz. Veyahut sizin gidip bahsedilen ihaleyi bin bir uğraştan sonra bulmanızla bazı verilere ulaşabilirsiniz.

Sayıştay kanunen kendi raporlarını sansürleyemez. Bu bir suç teşkil eder. Sayıştay raporlar üzerinde değerlendirme yapamaz, onun görevi kamu kurumlarındaki mali işlemleri ve ekonomik tablolarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetleyerek olduğu gibi aktarmaktır. 

Sen bunu yapmazsan Anayasa’nın sana vermiş olduğu görevi ihmal etmiş olursun. 

Mesela CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, kanser ilaçlarının binlerce kat pahalıya satıldığına dair açıkladığı rapor bunlardan bir tanesiydi. 

Daha bunun gibi açıklamayan onlarca olay var.

Bir örnek vereyim…

Daha önceki yıllarda her kurumun temsil ve ağırlama giderleri Sayıştay raporlarında aktarılırdı. 

Bu sene yok.

Her kurumun içerisinde kurumların borçlarının üzerindeki faiz giderleri olurdu.

Bu sene yok.

Kar amacı gütmeyen kuruluşlara 6.5 milyar lira gittiğini ben mali tablolardan çıkarmıştım.

Bu sene yok.

Yayınladıkları tablolarda bunlara yer vermiyorlar. Eminim ki bunların muhasebelerdeki hesap kodları değişti ve raporlardan çıkardılar. Araştırıyorum.

Devamını getireceğim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Ağırel Arşivi