Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Komünist Sarımsaklar ABD’yi Zehirleyecek

Ulusal güvenliğe tehdit dediler

Komünist sarımsaklar ABD’yi zehirleyecek

Ticaret savaşlarıydı, güç kavgasıydı, nüfuz mücadelesiydi derken iş artık marazi bir boyuta evrilmiş bulunuyor. ABD’nin Çin ile güç yarışını, uzun zamandır saçma sapan bir ticaret savaşı başlatarak sürdürmesi kimilerinin aklını başından almış gerçekten de. Florida Senatörü Rick Scott’ın, Çin'den ithal edilen sarımsağın ABD’nin ulusal güvenliği için bir tehdit olduğunu iddia etmesine ne denir doğrusu bilemiyorum.

Senatörün yaptığı Çin gıda ürünlerini kötülemek aslında, ama bunu yaparken bir kanıt ortaya atabilmiş değil. Senatöre göre Çin'de sarımsak insan dışkısıyla gübreleniyor, kanalizasyonda yetiştiriliyor. Bu nedenle de Çin’den alınan sarımsağın araştırılmasını istiyor. Buna ciddi ciddi inandığı da ABD TiCaret Bakanlığı’na yolladığı mektuptaki, "Yabancı ülkelerde yetiştirilen sarımsakların, özellikle de Komünist Çin'de yetiştirilenlerin kalitesi ile güvenliği konusunda ciddi bir halk sağlığı endişesi var" ifadesinden anlaşılıyor.

Oysa başkalarından istediği araştırmayı kendisi yapsa, kolayca McGill Üniversitesi Bilim ve Toplum Ofisi'nin 2017 tarihli raporuna ulaşabilir, raporda Çin'de kanalizasyonun gübre olarak kullanıldığına dair kesin bir kanıt bulunmadığının belirtildiğini görürdü. Ama tam tersine Scott yemek blogları, ev dergileri, YouTube videolarıyla belgesellere atıfta bulunarak, Çin'den gelen sarımsağın "insan dışkısı" ile gübrelendiği, kanalizasyonda yetiştirildiği konusunda ısrarlı. Bunların son derece güçlü olarak “belgelenmiş" olduğunu iddia ediyor.

YÜZDE 80’İ ÇİN’DEN

Hayli fantastik inanışları var, örneğin sarımsağın daha beyaz görünmesi, ABD’li tüketicilere daha cazip gelmesi için özellikle ağartıldığını da söyleyerek, Çin’den sarımsak ithalatının yerli sanayide işsizliğe, kamu gelirlerinde azalmaya , yatırım kaybına yol açabileceğini ileri sürüyor..

Amerika Birleşik Devletleri'nde tüketilen sarımsağın büyük çoğunluğunun Çin'den ithal edildiği bir sır değil. ABD Tarım Bakanlığı’na göre ABD'de satılan sarımsağın yüzde 80'inden fazlası ithal ediliyor, bu sarımsağın büyük çoğunluğunu Çin sağlıyor. Peki, neden Çin'den bu kadar çok sarımsak ithal ediyor ABD? Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, sarımsak Çin'de büyük miktarlarda yetiştiriliyor. Çin her yıl yaklaşık 20 milyon metrik ton sarımsak üretiyor, bu da dünyadaki sarımsak arzının yaklaşık yüzde 80'ine denk geliyor. İkincisi, Çin'den gelen sarımsak nispeten ucuzdur. Çin'den gelen sarımsağın kilosu 0,60 dolara kadar satılabilirken, Kaliforniya'dan (Çin'den önce ABD'nin ana sarımsak tedarikçisi) gelen sarımsağın kilosu 3,00 dolara kadar çıkabilmektedir. Üçüncü olarak, Çin'den gelen sarımsağın kalitesi genellikle oldukça iyidir. Bu muhtemelen Çinli sarımsak yetiştiricilerinin yüzyıllardır zanaatlarını mükemmelleştirmelerinden kaynaklanmaktadır. Sarımsağın 5.000 yıl önce Çin'de ortaya çıktığı düşünülmektedir.

ÇİNLİLER DALGA GEÇTİ

Haberin nasıl değerlendirildiğini merak ettiğim için Çin medyasına BİR bakayım dedim. İngilizce yayınlanan Global Times’da şu satırlara rastladım:

“Scott'ın talebi açıkça saçmadır, zira vampirlerle ilgili Batı efsaneleri dışında sarımsakla ilgili böylesine temelsiz korkuları olan birine rastlamak nadirdir. Scott internete düşkün olabilir ama fazla okumuyor. Mevcut bilimsel bilgilere ek olarak, 1911 gibi erken bir tarihte Amerikalı tarım bilimci Franklin Hiram King, Kırk Yüzyılın Çiftçileri adlı kitabında bu konuya dikkat çekmiştir: Çin, Kore ve Japonya'da Organik Tarım adlı kitabında, esas olarak gübreden oluşan organik gübrelerin Doğu Asya tarımının sürdürülebilirliğinin sırrı olduğunu ve Amerikan tarımına ilham verdiğini belirtmiştir. BBC bile Scott'ın Çin sarımsağından korkmasına dayanamadı ve haberinde Kanadalı bir kurumdan alıntı yaparak konuya açıklık getirdi”.

Gerçekten gülünç bir suçlama Scott’ın yaptığı. Ama yeni değil, bir önceki büyük suçlama Covid-19’un Çin’den yayıldığıydı. Huawei'den ZTE'ye, Sincan pamuğundan deniz ürünlerine kadar her türlü Çin karşıtı iddia ABD'de yaygın gerçekten de.

Scott, gülünüp geçilecek biri olabilir ama ona bu saçmalıkları söyletecek bir siyasi ortam var ülkede, tehlikeli olan bu. Çin karşıtlığı o kadar çok yaygınlaştırıldı ki ABD’de, Çin karşıtı politikacılar bu durumu istismar etmek için uygun bir fırsat yakalamış oluyorlar her defasında.

Scott da onlardan biri işte.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi