'Radikal Gruplara Silah Gitmesini Engelleyeceğiz'

'Radikal Gruplara Silah Gitmesini Engelleyeceğiz'
Kılıçdaroğlu: “Türkiye üzerinden radikal grupların Suriye’ye gitmesi, Irak’a gitmesi, radikal gruplara silah gitmesi, bomba gitmesi kesinlikle engellenecektir.”KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE ÜZERİNDEN RADİKAL GRUPLARA SİLAH GİTMESİ...

Kılıçdaroğlu: “Türkiye üzerinden radikal grupların Suriye’ye gitmesi, Irak’a gitmesi, radikal gruplara silah gitmesi, bomba gitmesi kesinlikle engellenecektir.”

KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE ÜZERİNDEN RADİKAL GRUPLARA SİLAH GİTMESİ KESİNLİKLE ENGELLENECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında Ortadoğu’ya barışın gelmesi için her türlü çabayı harcayacaklarını belirterek, “Türkiye üzerinden radikal grupların Suriye’ye gitmesi, Irak’a gitmesi, radikal gruplara silah gitmesi, bomba gitmesi kesinlikle engellenecektir” dedi.

CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun Mısır Ortadoğu Haber Ajansı’nın sorularına verdiği yanıtlar paylaşıldı. Kılıçdaroğlu, Mısır eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idam kararıyla ilgili, siyasal idamların doğru olmadığına inandıklarını vurguladı.

-“İDAM GİBİ GERİ DÖNÜLMEZ BİR SÜREÇ TOPLUMDA DERİN TRAVMALAR YARATIYOR”-

Kılıçdaroğlu, “Özellikle Mısır’ı yöneten saygıdeğer yöneticiler, saygıdeğer Mısır halkı bizim tarihimize baktığında bu gerçeği görecektir. Biz 1960 darbesinden sonra Adnan Menderes ve arkadaşlarını idam ettik. 1971 yılında yine bir askeri darbe sonucu Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını idam ettik. 1980 askeri darbesinden sonra çok sayıda gencimizi idam ettik. Bugün geriye dönüp baktığımızda o dönem idam ettiklerimiz için bugün havaalanları yapıyoruz, onların isimlerini veriyoruz. Dolayısıyla o derin travmalardan isimleri vererek kendimizi bir anlamda aklamaya çalışıyoruz. Siyasal idamların toplumda yarattığı böyle bir derin travma var. Bunların dışına çıkmak gerekiyor artık” değerlendirmesinde bulundu.

Siyasilerin yanlış yapabileceğini, yasaları ihlal edebileceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bunlar demokratik süreç içinde, hukukun üstünlüğü çerçevesinde cezalandırılabilirler, affedilebilirler. Sonuçta bağımsız yargı buna karar verir ama idam gibi geri dönülmez bir süreç toplumda derin travmalar yaratıyor” dedi.

-“IŞİD’E SİLAH GÖNDERİLDİĞİ YÖNÜNDE ÇOK GÜÇLÜ DELİLLER VE DUYUMLAR VAR”-

Kılıçdaroğlu “IŞİD’e direk olmasa bile silah gibi destek verildiğine inanıyor musunuz?” sorusu üzerine, MİT tırlarında silahların olduğuna yönelik mahkemelerde görülen dosyaların olduğunu ancak dosyalara gizlilik kararı konduğu için kamuoyuyla paylaşılamadığını belirtti.

Ancak Türkiye üzerinden oradaki radikal gruplara silah gönderildiği yönünde çok güçlü deliller ve duyumların olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bunu aslında bütün dünya biliyor. CHP olarak biz buna karşı çıkıyoruz. Hiçbir ülkenin iç işine doğrudan müdahaleyi asla tasvip etmiyoruz, onaylamıyoruz. Çünkü biz Ortadoğu’da barışın ve huzurun olmasını istiyoruz. Kavga olmasın istiyoruz. Oradaki bir kavga, bir yangın bize de sıçrayacaktır. Nitekim Reyhanlı’da 53 yurttaşımız hayatını kaybetti. Cilvegözü’nde insanlarımız yine patlayan bombalarla hayatlarını kaybettiler. O nedenle mevcut hükümeti olabildiğince eleştiriyoruz. Bu tür davranışlardan uzak durmasını istiyoruz. Ortadoğu’ya barış gelmeli ve buna da Türkiye en büyük katkıyı yapmalıdır diyoruz” dedi.

-“MISIR HALKI ŞUNU BİLSİN, TÜRKİYE SADECE AKP’DEN İBARET DEĞİL”-

“Mısır halkının gururunu inciten sözler duyuyoruz hep Türkiye’den, ayrıca Müslüman kardeşlerin liderleri çoğu şu an İstanbul’da. Bu konuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?” denmesi üzerine de Kılıçdaroğlu, “Bir ülkenin iç işine doğrudan müdahale etmek, orada bir siyasal partiyi destekleyip diğer siyasal partiyi düşman ilan etmek elbette ki doğal olarak Mısır halkının tepsini çekecektir” dedi.

Mısır halkının bu konudaki duyarlılığını bildiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Ancak şunu da Mısır halkının çok iyi bilmesini isteriz. Türkiye sadece AKP’den ibaret değildir. Biz CHP olarak bu ülkenin kurucu partisiyiz. Bizim kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk yurtta barış, dünyada barış şiarıyla yola çıkmıştır. Dolayısıyla biz barışı Ortadoğu’da da, bütün dünyada da savunan bir siyasal gelenekten geliyoruz. Öyle bir terbiyemiz var. Mısır halkı üzülmesin, biz Mısır’ı seviyoruz, Mısırlıları seviyoruz, onlara inanıyoruz, onlara güveniyoruz. Nasıl kendi ülkemizde birinci sınıf demokrasi olsun diyorsak, Mısır’da da elbette demokrasi olmalı. Ama demokrasiyi savunacak olan biz, bunu söyleyebiliriz, ama asıl kararı verecek olan Mısır halkıdır. Mısır halkının iradesine hepimizin saygı göstermesi gerekiyor. O iradenin demokrasiden yana olması da içten temennimizdir, dileğimizdir.”

-“ORTADOĞU’YA BARIŞIN GELMESİ İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI HARCAYACAĞIZ”-

CHP iktidarında Ortadoğu’ya barışın gelmesi için her türlü çabayı harcayacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye üzerinden radikal grupların Suriye’ye gitmesi, Irak’a gitmesi, radikal gruplara silah gitmesi, bomba gitmesi kesinlikle engellenecektir. Suriye’de barışın olması için Arap liginin de katkı vereceği, Mısır’ın da katkı vereceği, AB’nin, Rusya’nın da, İran’ın da, ABD’nin de katkı verebileceği bir uluslararası Suriye konferansı toplanmasını arzu ediyoruz. İnanıyorum ki, bütün bu ülkelerin ortak çabalarıyla Ortadoğu’ya, Suriye’ye barış gelmiş olur”

Mısır’la ilişkileri eskiden olduğu gibi çok daha iyi bir noktaya taşımak için elbette ki bağlantılarının, ilişkilerinin olacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Ben Mısır’a en son iki diplomat milletvekili arkadaşımı göndermiştim. Onlar gidip görüşmeler yapmışlardı. Eğer önümüzdeki süreç içinde gene böyle bir fırsat olursa yine CHP olarak biz arkadaşlarımızı göndereceğiz” dedi.