İsmailağa'nın kaçak inşaatı için imar planı değiştirildi

İsmailağa'nın kaçak inşaatı için imar planı değiştirildi
AKP’li Çatalca Belediyesi, İsmailağa Cemaati’nin yapımına göz yumduğu kaçak inşaatın yıkımını önlemek için imar planında değişikliğe gitti. Belediye meclisinde yapılan oylama ile tarım alanı, dini tesis alanına dönüştürüldü.

İsmailağa Cemaati'ne yakın Rabıta Vakfı, Nesin Vakfı'na komşu arazide kaçak inşaat başlattı. Kaçak inşaata önce mühür vurulup yıkım kararı çıktı. Daha sonra ise, yıkım kararı ertelendi. Ertelemenin ardından AKP'li Çatalca Belediyesi, 'tarım alanı' statüsüne sahip kaçak inşaatın arazisini 'dini alan'a çevirmek için belediye meclisine teklif sundu. Teklif bugün belediye meclisinde kabul edildi. halktv.com.tr'den Arda Ormancı, oylamayı, oylamanın öncesini ve sonrasını yerinde takip etti.

Topu Büyükşehir'e attı

Meclis toplantısı öncesinde Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner kendilerine bu yönde talep geldiğini aktardı. Ancak, talebin kimden veya nereden geldiğine dair bir açıklamada bulunmaktan kaçındı. Başkan Üner, "Büyükşehirde ne gerekiyorsa onu yapsınlar" dedi. Mesut Üner'in henüz belediye meclisi toplanmadan oylama kabul edilmiş gibi konuşması dikkat çekti.

'Cumhuriyete karşı ben buradayım' diyor'

Cumhuriyet Halk Partisi Çatalca İlçe Başkanı Mehmet Çoban, Çatalca Belediyesi önünde açıklama yaptı. Partililer ve belediye meclis üyeleriyle beraber yaptığı açıklamada Çoban, söz konusu arazinin bir tarım arazisi ve taşkın su alanı olduğunu aktararak bu imar planı değişikliğiyle yapılan her kaçak yapının yasallaşabileceğinin önünü açtığını belirtti.

Mesut Üner'in belediye başkanlığı yaptığı dönemde tarikatlara kucak açtığını ifade eden Çoban, "Son olarak, Gökçeali Mahallesi'nde yapılmaya çalışılan İsmail Cemati'nin vakfının örgütlenme merkezi bunu göstermektedir" şeklinde konuştu. Çoban ayrıca, Çatalca'nın bu gidişle tarikat örgütlenmelerinin merkezi olacağından kaygılı olduğunu dile getirdi.

'Dayatma'

Yapılmak istenenin bir mescit ya da dini alan olmadığını söyleyen Çoban, "Burada yapılmak istenen şey bir dayatmadır, bir güç gösterisidir" dedi.

Çoban, belediye başkanının Rabıta Vakfı'nın arsası için görüşülecek imar değişikliğine önce karşı olduğunu daha sonrada tavır değiştirdiğine dair videoların sosyal medyada ortaya çıkması hakkında da "Takiyye yapıyor. Bir yandan ben cumhuriyetçi bir yapıdayım diyor. Öte yandan tarikatlara de kucak açıp onları da barındırıyor. 'Ben buradayım' diyor, 'Cumhuriyete karşı buradayım' diyor" ifadelerini kullandı.

Pankartlı protesto

Çatalcalı vatandaşlar da Rabıta Vakfı'nın kaçak inşaatının belediye tarafından kamufle edilmeye çalışıldığını ve Çatalca'nın tarikatlar için örgütlenme merkezi olmaya başladığını ifade ederek duruma tepki gösterdi.

Bir vatandaş hazırladığı, "Çatalca'nın huzurunu bozma" pankartıyla dikkat çekti. Belediye meclisine de pankartıyla giren vatandaş, önce başkan Mesut Üner'in isteğiyle çıkartılmak istendi. Ancak daha sonra yine belediye başkanının talimatıyla bu çabadan vazgeçildi.

Kabul edildi

İsmailağa Cemaati'ne yakın Rabıta Vakfı'nın kaçak inşaat yaptığı alan, Çatalca Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla 'dini alan' yapıldı. Oylama sonrası bir vatandaş belediye meclisinde tepki göstererek, "Çatalca'ya çok büyük ihanet ettiniz" sözleriyle Belediye Başkanı Mesut Üner'e seslendi. Vatandaşlar görevliler tarafından salondan çıkartıldı.

'Söyleyecek söz bulamıyorum'

Nesin Vakfı'na karşı 'düşmanca' söylemlerde bulunan Rabıta Vakfı'nın kaçak inşaatının bulunduğu arazinin Çatalca Belediyesi tarafından 'dini alan' yapılmasına dair Ali Nesin görüşlerini aktardı. Nesin, 'Söyleyecek söz bulamıyorum. Çok üzücü, haksız, yanlış bir karar' derken duruma avukatları aracılarıyla itiraz edeceklerini belirtti.

Nesin ayrıca, Alınan kararın 'kendilerine karşı düşmanca bir tavır' olduğunu belirterek, Nesin Vakfı'nın önündeki yola, araçlar için, 'Dikkat Çocuk' tabelası koydurmak amacıyla 15 sene uğraştıklarını anlattı.

Ali Nesin, tabelayı ancak 'torpille' koydurabildiklerini de ifade etti.

Etiketler :