GÜNÜN ÖYKÜSÜ

GÜNÜN ÖYKÜSÜ
4 Ağustos 2020 tarihinde dünyada ve Türkiye'de neler oldu? İşte son 24 saatte öne çıkan başlıklar...

Günün olayı

Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 12.37'de deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğünü AFAD 5.2, Kandilli Rasathanesi ise 5.7 olarak açıkladı.

Depremde bazı toprak evlerin yıkıldığı, can kaybının olmadığı açıklandı.

Deprem uzmanı Prof. Naci Görür, birkaç gün önce Malatya fay hattının 7.4 büyüklüğünde deprem üretecek potansiyeli bulunduğunu söylemiş ve dikkatleri bölgeye çekmişti.

Prof. Dr. Feyzi Bingöl Malatya depremini SÖZCÜ'ye değerlendirdi ...

 

Günün karesi

İbadete açılması tartışması hâlâ devam eden Ayasofya, bugün bu fotoğrafla sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gündemine taşındı. Bayrak, radikal İslamcı örgüt Taliban'ın imzasını taşıyordu. Ve Ayasofya'nın kapısında, herhangi bir engelle karşılaşmadan açılmıştı. 

Bu görüntülerin ardından ilk tepki Ankara'dan değil, Ankara'yı uyaran Afganistan Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, "Örgütün propagandasını önlemek için gerekli tedbirlerin alınması" çağrısında bulundu.

Ayasofya'da Taliban bayrağı açılmasından sonra Afganistan'dan ...

TÜİK enflasyonu

Bayram tatili nedeniyle bugüne bırakılan enflasyon raporu, "beklentilerin altında" bir oranla geldi: Yıllık 11.76!

Halk TV'nin Ankara'daki Ulus Hali'nde canlı yayında mikrofon uzattığı vatandaşlar açıklanan oranın gerçekçi olmadığını belirterek, fiyat artışlarına isyanını dile getirdi.

Ekonomistlerin, sosyal medyadaki yorumları da, bu yöndeydi. 

Nesrin Nas ise, TÜİK enflasyon sepetiyle kendi sepeti arasında uçurum olduğunu dile getirdi.

https://media-cdn.t24.com.tr/media/library/2020/08/1596526834566-1.jpg

İstanbul Ticaret Odası, üç gün önce yaptığı açıklamada, "İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'nin bir önceki aya göre 0,44 artışla, yılık artışın yüzde 13,41'e ulaştığını" belirtmişti.

Merkez Bankası da yıl sonu enflasyon tahminini bir buçuk puan artışla yüzde 7,4'ten, yüzde 8,9'a çıkarmıştı.

İstanbul Sözleşmesi AKP'yi böldü!

istsoz.jpg

AKP içinde tarafları karşı karşıya getiren İstanbul Sözleşmesi tartışması askıya mı alındı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Bayraktar'ın yönetiminde olduğu KADEM ve bazı kadın milletvekilleri sözleşmeye sahip çıkarken, özellikle AKİT gazetesi cephesinde eleştiriler sertleşti. Günün en önemli gelişmesi ise, Erdoğan'a sundukları raporla öne çıkan Türkiye Düşünce Platformu'nun, "mayınlı alana girdiğimizi fark ettik" diyerek "geri çekildiklerini" açıklaması oldu.

Dünya neleri konuştu?

- Türkiye'de de yeniden artış eğilimi gösteren Covid 19, dünya gündeminin yine ilk sırasında. En dikkat çekici haberse, İtalya'daki vaka sayısının açıklanandan 6 kat fazla olduğu iddiasıydı.

- İngiltere'de, yaklaşık 2 milyon kişinin işini kaybetmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan kafe ve restoranlar için çarpıcı bir çözüm geliştirildi. Buna göre, haftanın belirli günlerinde dışarıda yemek yiyenlerin faturasına devlet ortak olacak. Hesabın yarısı devlet bütçesinden karşılanacak.

- Corona günlerinde en çok kullanılan kelime olarak karşımıza çıkan "maske", bu kez Japonya'dan tuhaf bir tasarım haberiyle geldi. Buna göre Japonlar, konuşulanları 8 dile çevirebilen ancak virüsten korumayan maske geliştirdi!

Virüsten korumayan 'akıllı maske' üretildi: Fiyatı 40 dolar...

- Göçmenlerin trajedisi bitmiyor. En son acı haber Hollanda'dan geldi. Ailesinin sığınma başvurusu reddedilen 14 yaşındaki Suriyeli Ali hayatına son verdi.

Bir de "güzel" haber

Dünyanın en genci ünvanına sahip Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, medyanın karşısına bu kez gelinliğiyle çıktı. Sanna Marin, 16 yıldır birlikte yaşadığı futbolcu Raikkonen ile evlendi.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin evlendi