Kur Arttı Kurban Fiyatı Şaştı

Kur Arttı Kurban Fiyatı Şaştı
Türk Kızılay’a kurban bağışı yapacaklar kura takıldı. Yurtiçi bir hisse bağışı için Kızılay 5950 TL alırken bu ödemeyi dolar ile yapacaklar artan kur nedeniyle 7670, euro ile verenler ise 7837 TL ödeyecek.

Türk Kızılay haziran ayı başında vekalet bedellerini açıkladı. 1 Haziran'da belirlenen bedellere göre kurban hisse bedeli yurt içi 5950 TL, yurt dışı 2650 TL oldu. Yurt dışında yaşayan ve hisse bedelini döviz cinsinden ödemek isteyenler, Türkiye için 1 hisse karşılığı 295 dolar veya 275 euro ödeyecek. Yurtiçinde de kurban bedeli için hem dolar hem de euro kabul ediliyor. Yurt içinde kurban hisse bedelini dolar ile ödeyecek olanlar 1 Haziran'da fiyatlar açıklandığında ödeme yapmış olsalardı yapmış olduklarında TL karşılığı 6100 TL idi. Geçen 26 günde dolar TL karşısında 26'nın üzerine çıktı. Dolar kurunun 26 TL olduğu dönemde ise fiyat farkı 1564 TL’ye ulaştı. Öte yandan euroda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Kızılay bir hisse büyükbaş yurtiçi bedelini 275 euro olarak açıkladı. 1 Haziran’da euro/TL paritesi 22,18 seviyesindeydi. O gün hisse bedeli euro ile 6099 TL ediyordu. Bugün ise 28,50 seviyesine kadar çıktı ve 7838 TL oldu.

TL bağışa göre aradaki makas açıldı

Kızılay haziran başında kurban bağışlarını açıklarken euro ve dolar bedelleri TL hisse bedeli olan 5 bin 950 TL’ye göre hesapladı. Ancak dolar ve euroda geçen 26 günde artış yüzde 28’e ulaştı. Hal böyle olunca döviz cinsi kurban hisse bedelindeki makas da açıldı. TL olarak bir kurban hissesi 5950 TL iken euro bedel 7837, dolar ile 7670 TL’ye çıktı.

Oluşan fiyat farkını ve bağışladığımız hissenin nereye verildiğini Kızılay’a sorduk işte yanıtlar:

*Kurbanın nereye bağışlanacağını seçebiliyor muyum?

Çad, Güney Sudan, Nijer, Somali, Kenya, Tanzanya, Uganda, Burkina Faso, Afganistan, Bangladeş, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Kazakistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Filistin, Irak, Suriye, Yemen yurtdışı kesim yerleridir.

*Kurban etinin nereye gittiğini öğrenebiliyor muyum?

Ülke seçimi yapılmadığını, ihtiyaç olan bölgeye gönderildiğini iletmek isterim.

*Yurtiçi kurban bedelini euro ödediğimizde arada 1873 TL fark var. Nedeni nedir?

Her ülkenin kendine özel piyasa şartları ve fiyatları bulunmaktadır. Kızılay'ın kurban kestiği yurt içinde ve diğer ülkelerde çok sayıda kurbanlık alınması, anlaşmaların önceden yapılması gibi nedenlerden dolayı yurt içi ve yurt dışı kurban fiyatları uygun seviyededir.

Kaynak:halktv.com.tr