Financial Times yazdı: Savaş Türkiye turizmini vurdu, oteller ucuzladı
Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times, Ortadoğu geriliminin Türkiye turizmini vurduğunu yazdı. Gazete, Antalya ve Muğla’da otel fiyatları çakıldığını yazdı.
İngiltere merkezli ekonomi yayın organı Financial Times'ın aktardığı bilgilere göre, Türkiye ve Kıbrıs’taki sahil bölgelerinde turizm sezonunun en yoğun döneminde derin bir fiyat baskısı yaşanıyor.
Ortadoğu’daki savaşın yarattığı belirsizlik ortamı, turistlerin tatil rezervasyonlarını seyahat tarihine daha yakın bir döneme ertelemesine yol açarken, oteller de boş kalan odaları doldurabilmek adına fiyat indirimlerine gitmek zorunda kalıyor.
ANTALYA VE MUĞLA'DA FİYATLAR ÇAKILDI
Financial Times'ın paylaştığı verilere göre, Antalya’da ağustos-ekim dönemi için ilan edilen konaklama fiyatları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 geriledi. Bodrum, Marmaris ve Dalaman gibi önemli turizm merkezlerini barındıran Muğla’da ise bu düşüş yüzde 8 oranına ulaştı.
Buna karşın Türkiye genelindeki tablo her yerde aynı olmasa da sahil kesimlerini vurdu; İstanbul’da aynı dönemde konaklama fiyatları yüzde 5 artış gösterdi. Kıbrıs’ta otel fiyatları yüzde 4 gerilerken, geçen yıl güçlü bir büyüme kaydeden Mısır’da düşüş yüzde 10 oldu. Yunan adaları ile İtalya, İspanya ve Hırvatistan’daki sahil destinasyonlarında ise fiyatlar genel olarak geçen yılki seviyelerini korudu veya yükseldi.
REZERVASYONLAR SON DAKİKAYA KALIYOR
Ortadoğu’daki savaş, özellikle Türkiye gibi bölgeye coğrafi olarak yakın addedilen destinasyonlarda turistlerin tatil kararlarını askıya almasına neden oldu. Havayolları, tur operatörleri ve oteller, rezervasyonların seyahat tarihine çok kısa süre kala yapılması sebebiyle talebi ve gelirleri önceden öngörmekte büyük zorluk yaşıyor. İngiltere merkezli tur operatörü On The Beach, savaşın bu yaz Türkiye tatillerine yönelik talebi sarstığını ve bazı turistlerin Türkiye yerine İspanya gibi alternatifleri tercih ettiğini açıkladı.
Jet2 CEO’su Steve Heapy, Türkiye ve Kıbrıs’ın İran’dan 2 bin kilometreden fazla uzakta olmasına rağmen harita üzerindeki konumları dolayısıyla çatışma bölgesine daha yakın algılandığını belirtti. Heapy, bu algının yılın ilk dönemlerinde rezervasyonları olumsuz etkilediğini, ancak son aylarda Doğu Akdeniz’deki fiyat indirimlerinin etkisiyle talebin kısmen toparlandığını dile getirdi. Son dakika rezervasyonlarındaki artış operasyonları da aksatıyor. Not Just Travel şirketi, ağustos ayındaki yoğunluk nedeniyle ek personel almak zorunda kalırken, şirketin Türkiye'ye yönelik yaz rezervasyonlarının hâlâ 2025 seviyesinin yüzde 13 altında bulunduğu bildirildi. Seyahate iki haftadan az süre kala yapılan rezervasyonlarda ise olağan dışı bir artış yaşanıyor.
YÜKSEK ENFLASYON VE GÜÇLÜ LİRA REKABETİ BİTİRDİ
Türkiye turizmi, yalnızca savaş kaynaklı talep baskısıyla değil, aynı zamanda kronikleşen yüksek maliyetlerle de boğuşuyor. 2026’nın ilk altı aylık döneminde Türkiye’yi ziyaret eden kişi sayısı 25,8 milyon olarak kaydedildi. Bu veri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4'lük bir düşüşe işaret ediyor. Kıbrıs’a gelen turist sayısı ise yüzde 10’dan fazla gerileyerek 1,7 milyona düştü. Türkiye’deki yüksek enflasyon ve güçlü Türk lirası, yabancı turistlerin euro ve dolar cinsinden tatil maliyetlerini katlıyor. Özellikle restoran ve yeme-içme gibi harcama kalemlerinin Yunanistan dahil benzer Avrupa destinasyonlarından daha pahalı hale gelmesi, Türkiye’nin en büyük avantajı olan fiyat rekabetçiliğini tamamen zayıflatıyor.
Sektördeki maliyet artışları en çok küçük ve bağımsız işletmelerin kâr marjlarını törpülüyor. Büyük tesislerin doluluk oranlarını artırmak amacıyla fiyatlarını agresif biçimde aşağı çekmesi, piyasadaki genel fiyat seviyeleri üzerinde ağır bir baskı yaratıyor. Bodrum’daki bir butik otelin finans yöneticisi, her şey dahil büyük otellerin doluluk sağlamak amacıyla fiyatları çok düşük seviyelere çektiğini ve bunun küçük işletmeler üzerindeki rekabet baskısını artırdığını ifade etti. Türkiye’nin tatil bölgelerindeki rezervasyonlar, şubat ayında savaşın başlamasının ardından düşüşe geçmiş ve 2025 seviyelerinin altında kalmıştı.
İSTANBUL HAVALİMANI REKOR KIRARKEN SAHİLLER BOŞ KALDI
Sahil bölgelerindeki turizm talebinde yaşanan zayıflamaya karşın, Türkiye’nin hava ulaşımındaki performansı güçlü seyrini sürdürüyor.
İstanbul Havalimanı, temmuz ayında 8,15 milyon yolcuya hizmet vererek Avrupa’nın en yoğun havalimanı unvanını aldı. Londra Heathrow ise aynı dönemde 7,86 milyon yolcu ağırladı. Bu tablo, turizmdeki krizin genel olarak ülkeye seyahat talebinden ziyade sahil bantlarındaki fahiş fiyatlar, artan maliyetler ve bölgesel risk algısının birleşmesinden kaynaklandığını gözler önüne seriyor.