Terk edilmiş kargo gemisinde mahsur kalan gemici 4 yıl sonra özgür

Terk edilmiş kargo gemisinde mahsur kalan gemici 4 yıl sonra özgür
MV Aman'ın mürettebatına 5 Mayıs 2017'de katılan ve 4 yıldır gemide tek başına mahsur kalan Muhammed Ayşa, memleketi Suriye'ye döndü.

Mısır kıyısında terk edilmiş gemide yalnız başına geçirmek zorunda kaldığı 4 yılın ardından Suriye'ye dönen Ayşa, "Nasıl mı hissediyorum? Sonunda hapishaneden çıkmış gibi. Sonunda aileme kavuşuyorum, onları yeniden göreceğim" diyor. Ayşa, 4 yıldır elektriksiz ve hijyenden uzak yaşıyordu. 

Muhammed Ayşa, Mısırlı yetkililerin, 2017 yılının Temmuz ayında MV Aman gemisine Mısır'ın Adabiya limanında el koyması sonucu gemide mahsur kaldı. Kargo gemisinin, güvenlik ekipmanlarının kullanım süresinin dolmuş ve bazı evrakları eksikti. Bunlar aslında çözülmesi çok da zor olmayan sorunlardı ancak geminin Lübnanlı üstlenici firması yakıt parasını ödeyemedi, Bahreynli sahipleri de maddi sıkıntı içindeydi. Geminin Mısırlı kaptanı karaya çıkınca, mahkeme 2. kaptan Muhammed'i MV Aman'ın yasal vasisi olarak atadı. Suriye'nin liman kenti Tartus'ta doğmuş olan Muhammed, mahkeme kararının ne anlama geldiğinin kendisine açıklanmadığını ve başına gelenleri birkaç ay sonra mürettebat gemiyi terk etmeye başladığında anladığını söylüyor.

22.jpg

'Tabutta gibisiniz' 

Muhammed'in kardeşi bu 4 yıllık süre içinde Muhammed'in bulunduğu bölgenin yakınından geçmesine rağmen gemilerinin birbirine uzak olması sebebiyle yalnızca telefonla konuşabildiler. 

Hukuken gemiden ayrılması yasak olan Muhammed, "Hiçbir şey göremiyorsunuz, hiçbir şey duyamıyorsunuz. Tabutta gibisiniz" diyor. 

2020'nin Mart ayında bir fırtına MV Aman'ı demirlediği yerden yaklaşık 8 km sürükledi. Gemi, kıyıya birkaç yüz metre kala karaya oturdu. Bu olay sonucunda Muhammed kıyıya yüzebilmiş ve yiyecek alıp telefonunu şarj edebilmişti. 

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, dünya genelinde yaklaşık 250 gemi ve mürettebatı terk edilerek kendi başlarının çaresine bakmaya mecbur bırakıldı. Örgüt, 2020'de terk edilen gemi sayısının 85 olduğunu söylüyor. Bu, 2019'daki sayının iki katı.

33.jpg

MV Aman'ın sahibi Tylos Gmei ve Denizcilik Hizmetleri BBC'ye Muhammed'e yardım etmeye çalıştıklarını ancak ellerinin bağlı olduğunu açıklamıştı. Şirketten bir yetkili "Hakimi yasal vasiliği kaldırması için zorlayamamam. Ve bu dünya üzerinde Muhammed'in yerini almaya gönüllü bir kişi bile bulamam" demişti. Şirket Muhammed'in en başında mahkeme kağıtlarını imzalamaması gerektiğini söylemişti.

Muhammed'in yardım istemek için kaydettiği video, hem sosyal medyada ses getirdi, hem de Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nu, Muhammed'in serbest bırakılması için daha büyük bir kampanya yapmaya itti. BBC Türkçe'nin haberine göre, federasyondan Muhammed Arrachedi geçen Aralık ayında Muhammed'in dosyasıyla ilgilenmeye başladı. Arrachedi "Bu, gemicilik sektöründeki herkesin durup düşünmesi gereken bir dosya. Muhammed'in başına gelenler, gemicilere yapılan sömürüyü tartışmaya açmalı" dedi. Federasyonun çabaları sonuç verdi ve Muhammed artık özgürlüğüne kavuştu.